Hlavní obsah

Na Ústecku se rodí nová koalice, Babiš bude překvapen

 

Reklama

Hnutí ANO vyhrálo na severu Čech volby, ale komunista Oldřich Bubeníček zůstane hejtmanem i bez jeho podpory.

Článek

Koalice v Ústeckém kraji, v jednom z posledních, kde ještě není nová krajská vláda známa, bude mít s největší pravděpodobností překvapivé složení.

Komunisté získají místo hejtmana, aniž by museli spolupracovat s vítězem voleb – hnutím ANO. Koalici vytvoří se sociálními demokraty hnutím Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), která se do voleb spojila ještě se Stranou práv občanů.

Na výsledku povolebních jednání stojí za připomenutí dvě věci. Strana Tomio Okamury míří vůbec poprvé do nějaké krajské vlády a za druhé - hnutí ANO je v krajské koalici jako vítěz voleb obejito, i když se do vyjednávání významně vložil sám jeho předseda Andrej Babiš.

Komunisté ve většině

Koalice tří stran vznikne na Ústecku s pravděpodobností hraničící s jistotou.

Bývalý a zároveň nastupující hejtman Oldřich Bubeníček už potvrdil, že definitivní slovo řeknou komunisté na svém pondělním jednání.

Podle informací Seznamu je však dohoda tří stran, která by měla těsnou většinu 28 hlasů v 55členém zastupitelstvu, tak daleko, že už je domluveno rozdělení postů v krajské radě.

Podle této dohody by komunisté měli v radě většinu – získali by šest radních, sociální demokracie má mít čtyři zástupce a duo SPO s SPD jednoho radního.

Lídr Foldyna jako vicehejtman

Známa jsou už také první jména radních i jejich kompetence.

KSČM neplánuje s výjimkou jednoho jména (Petra Vomáčky) a hejtmana Bubeníčka nechat v radě stejné lidi jako minulé čtyři roky, kdy v kraji jako vítěz minulých voleb vládla.

Za sociální demokracii by prvním náměstkem hejtmana byl Martin Klika z litvínovské organizace. Post neuvolněného náměstka by mohl získat volební lídr a poslanec Jaroslav Foldyna, který byl měl na starosti vnější vztahy a byl by jakousi spojkou mezi krajem a vládou.

Ano, počítáme s tím

O variantě, že mohou navzdory volebnímu vítězství skončit v opozici, vyjednávači hnutí ANO vědí. Ale pokoušejí se to ještě zvrátit.

„Region je malý, takže tuto informaci jsem dostal," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec, který za ANO o koalici na Ústecku jedná. „V pátek nám ale zástupci KSČM řekli, že to ale ještě není žádným způsobem rozhodnuto,“ dodal.

Jak zjistil Seznam, ANO v pátek oproti prvním schůzkám nabídlo komunistům k místu hejtmana větší počet míst v radě než původně. Babišovi lidé ale dál trvají na tom, aby měli v radě většinu.

„Kdyby to skončilo tak, že se tam vytvoří kostrbatý slepenec s cílem hnutí ANO vytěsnit, je to pokračování snahy nás tam nemít, abychom třeba do ničeho neviděli nebo se k některým věcem nedostali,“ uvedl Brabec. „Nemíním to ale nijak ubrečeně," dodal.

Komunisté Babišovi nevěří

Jenže komunisté, se kterými Seznam mluvil, si nadále myslí, že je pro ně lepší, když si jako strana s hejtmanem většinu v radě udrží.

Některé politiky KSČM nepřesvědčila ani schůzka Bubeníčka s Babišem, na které šéf hnutí ANO hejtmanovi osobně vysvětloval, že komunisté navzdory většině radních z ANO nebudou v koalici do počtu a že lidé z ANO se je nebudou snažit ve všem přehlasovat. „Řekl jsem jim, že to je nesmysl. Taková koalice by nemohla vydržet dlouho,“ uvedl ministr Brabec.

Debaty o koalici na Ústecku se přibrzdily také kvůli tomu, že tu soud řešil několik stížností na průběh voleb. Soudkyně naposledy ve čtvrtek řekla, že se volby opakovat nebudou. Ještě stále ale musí rozhodnout o poslední stížnosti, kterou podal rumburský aktivista Miloslav Čapík.

Reklama

Doporučované