Hlavní obsah

Na Ústecku se už dělí křesla. ANO bude řídit dopravu a zdravotnictví

Foto: ČTK, ČTK

Novým hejtmanem Ústeckého kraje má být Jan Schiller.

Reklama

Podle poslední dohody bude mít hnutí ANO v jedenáctičlenné radě Ústeckého kraje pět křesel, občanští demokraté čtyři a Spojenci pro kraj dvě.

Článek

V Ústeckém kraji se objevují první jména politiků, kteří by mohli usednout v nové krajské radě.

Tento týden se zástupci hnutí ANO, ODS a Spojenci pro kraj dohodli na podepsání memoranda. ANO má mít v jedenáctičlenné radě pět křesel, občanští demokraté čtyři a Spojenci pro kraj dvě.

Již dříve se shodli také na tom, že hejtmanem místo současného komunisty Oldřicha Bubeníčka, který kraj vedl osm let, bude lídr kandidátky ANO a poslanec Jan Schiller.

Jeho prvním náměstkem pak má být Marian Čapek – další krajský zastupitel z hnutí premiéra Andreje Babiše. Čapek podle svého životopisu mimo jiné podniká v oblasti kamerových a bezpečnostních systémů.

Post druhého náměstka hejtmana získá Jiří Kulhánek, lídr kandidátky ODS a starosta Kadaně. Na starosti má mít podle informací Seznam Zpráv sociální věci. Což je letitý problém ústeckého regionu.

Již před volbami Kulhánek pro Seznam Zprávy uvedl, že jedním řešením situace by mohlo být, kdyby kraj podpořil vybudování startovacích bytů.

„My to děláme v Kadani, máme tady asi stovku startovacích bytů a funguje to dobře,“ prohlásil Kulhánek, který v tomto městě na Chomutovsku vládne už osmnáct let.

Do krajského sociálního výboru chce pak dostat například starosty, kteří řídí města s vyloučenými lokalitami. Kvůli tomu, že Kadaň opouštět nechce, bude Kulhánek neuvolněným náměstkem hejtmana.

Za Spojence pro kraj by měl v radě usednout učitel na teplickém gymnáziu Jiří Řehák a bývalý poslanec za TOP 09 a báňský inženýr Michal Kučera. Řehák má mít pod sebou rozvoj kraje a Kučera zemědělství.

Další jména radních za ODS nejsou definitivní, očekává se však, že půjde hlavně o lidi, co byli na kandidátce za lídrem Kulhánkem. Hnutí ANO pak chce v Ústeckém kraji řídit oblast dopravy, zdravotnictví a školství.

„Koaliční smlouva – možná i s konkrétními jmény – by mohla být hotová na konci příštího, nebo na začátku přespříštího týdne,“ řekl šéf ústeckého ANO a poslanec Jan Richter, který koalici v kraji také domlouvá.

Reklama

Doporučované