Hlavní obsah

Na Ústředním hřbitově v Brně je místo pro nenarozené zesnulé děti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Ústředním hřbitově v Brně vzniklo místo pro nenarozené zesnulé děti. Od jara bude možné rozprášit zpopelněné ostatky, uložit urnu nebo si zvolit hrobové místo.

Článek

Novinářům to dnes při slavnostním otevření řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj je podobných míst v České republice málo, pro rodiče je přitom ztráta nenarozeného dítěte velkou bolestí. Náklady na vznik přesáhly 400.000 korun a zaplatila je Správa hřbitovů města Brna.

V místě je velký kříž a vsypová loučka, kolem které budou kopané hroby. Místu požehnal kněz Václav Slouk. Ředitelka Správy hřbitovů měst Brna Alena Říhová uvedla, že pronájem míst je na deset let a bude podle klasických cen. Správa hřbitovů je má uvedené na webových stránkách. Klasický hrob stojí 70 korun za metr čtvereční na rok, urnový hrob 110 korun na metr čtvereční na rok. Vysypová jamka stojí stojí 1000 korun na deset let.

Hladík uvedl, že do roku 2017 se nakládalo s nenarozenými dětmi jako s biologickým odpadem, od té doby se to ale změnilo a rodiče mohou požádat o vydání ostatků.

„Podobných pomníků, kde by rodiče mohli vzpomenout na své nenarozené zesnulé děti, není v České republice mnoho. Mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Jsem přesvědčený, že naší povinností je dát lidem, kteří touto těžkou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu i v Brně,“ řekl Hladík.

Podle něj se místo otvírá symbolicky několik dní před Světovým dnem nenarozených dětí 13. prosince. Projekt se připravoval rok. „Byla to reakce na dotazy rodin i náměty neziskových organizací, které těmto rodičům pomáhají zvládnout složité období,“ poznamenal Hladík.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100.000 hrobových míst. Ústřední hřbitov je největší, má kolem 80.000 míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.

Reklama

Související témata:

Doporučované