Hlavní obsah
Online

Popálený muž z Václavského náměstí je v ohrožení života, uvedli lékaři. Policie případ přestala komentovat

Speciál TV Seznam: Na Václavském náměstí se zapálil muž. Co v tuto chvíli víme?Video: Seznam Zprávy

 
aktualizováno •

Na Václavském náměstí se pokusil upálit čtyřiapadesátiletý muž. Nic nenasvědčuje tomu, že šlo o politicky motivovaný čin.

Článek

V Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se v pátek kolem 15:00 polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Kolemjdoucí ho uhasili, informovala policie.

Mluvčí záchranné služby Jana Poštová řekla, že záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po šesté hodině večerní nemocnice uvedla, že muž je na intenzivní péči a jeho stav je velmi vážný.

Policie zatím nechce sdělit podrobnosti k identitě muže, z vyjádření však vyplývá, že jde o Čecha, jehož delší dobu zná. A podle mluvčí Andrey Zoulové nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o politický protest.

Dívka, která hořícího muže hasila a zavolala sanitku, uvedla, že měl popálenou hlavu a ruce.

  • Muž je stále ve velmi vážném stavu a bojuje o život

    Muž, který se v pátek na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil, i nadále zůstává ve vážném stavu a je v ohrožení života. Potvrdila to Seznamu mluvčí vinohradské nemocnice, kam byl v pátek převezen. Policie okolnosti případu dnes nechce komentovat. „Jedná se o velice citlivou a nešťastnou záležitost, ke které s ohledem na muže a jeho rodinu v tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné další podrobnosti,” řekla Seznamu vedoucí tiskového oddělení pražské policie Andrea Zoulová. Dodala, že nyní je nejdůležitější, aby se podařilo zachránit mužův život.

  • Popálený chtěl odejít jako Palach, podle Aktuálně.cz to napsal bratrovi

    Server Aktuálně.cz na svých webových stránkách píše, že popálený muž před svým činem napsal bratrovi, že chce odejít v duchu Jana Palacha. Online deníku to řekl místostarosta Prahy 1 Petr Hejma.

    „Jeho bratr proto zalarmoval policii, která se ho snažila lokalizovat přes mobilního operátora. Ale lokalizace nikdy není úplně přesná. Lze určit, že ten člověk se pohybuje v okruhu zhruba tří set metrů. Policisté tedy muže hledali, byli hodně blízko a dobíhali tam,“ dodal Hejma pro Aktuálně.cz.

    Server píše, že Hejma informace získal coby místostarosta pro bezpečnost Prahy 1.

  • Mluvčí pražských hasičů popisuje, jak hasit požár na lidském těle

    Mluvčí pražských hasičů Martiv Kavka k událostem na Václavském náměstí.Video: Seznam Zprávy

    Podle tiskového mluvčího pražských hasičů Martina Kavky je nejideálnější na zapáleného člověka hodit kabát nebo deku, aby bylo zabráněno přívodu vzduchu. Pokud možno, je dobré poraněného polévat vodou a tím ho chladit. Je potřeba také dávat pozor na hořlavé kapaliny, které se mohou v místě incidentu nacházet.

  • Muž je ve velmi vážném stavu, po dvou hodinách byl převezen na JIP

    Popálený muž byl ze sálu před chvílí převezen na JIP, na sále byl dvě hodiny. Je ve velmi vážném stavu. Seznamu to potvrdila mluvčí FN Královské Vinohrady Jana Roubalová.

  • Popálený muž nechal na místě psa, policie ho předala odchytové službě

    Policie psa předala odchytové služběVideo: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

    Popálený muž nechal na místě činu psa. Policie ho měla schovaného v autě, posléze ho předala odchytové službě.

  • Policie místo neštěstí znovu otevřela veřejnosti

    Policisté odstranili pásky zabraňující vstupu na místo neštěstí, zásah byl ukončen a prostor před sochou svatého Václava je opět otevřen veřejnosti.

  • Podívejte se, kde se incident odehrál

    .Video: adam borový, Seznam Zprávy

  • Vyjádření primátora Zdeňka Hřiba

    Vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).Video: Seznam Zprávy

  • Video ze zásahu policistů na Václavském náměstí

    Záznam zásahu policistů.Video: Zbyněk Baránek

  • Vytrhl jsem mu zapalovač z ruky, ale měl ještě druhý, řekl údajný svědek

  • Jak se určuje rozsah popálení?

    Při popálení více než 15 % těla člověk začne ztrácet velké množství tekutin a potřebuje infuzi. Při spálení více než 25 % tělesného povrchu se rozvíjí syndrom systémové zánětlivé reakce, která vede ke zrychlení srdečního tepu, snížení krevního tlaku a k horečce.

    Kromě toho kůže při popálení ztrácí ochranné vrstvy, popáleniny jsou tedy velmi náchylné na infekci.

    Závažnost popálenin je určena zejména jejich rozsahem, ten se orientačně určuje tzv. pravidlem devíti, kdy je tělo rozděleno na jedenáct oblasti, které reprezentují 9 %. Těmi jsou hlava, obě horní končetiny, hrudník, břicho, horní a dolní část zad, pravé a levé stehno a zbytek obou dolních končetin.

    Vážnost popáleniny závisí na zasaženém místě, a na tom, čím byly popáleniny způsobeny i na jejich rozsahu a stupni. Ten určuje vážnost poškození tkáně v poraněném místě. Popáleniny obličeje nebo rukou jsou obecně horší, kvůli poškození citllivých tkání, jemné kůže a sliznic, což může vést k poškození dýchacích cest.

    Rozdělení popálenin podle pravidla devíti.Video: Zuzana Lachnitová

  • Prostor pod sochou svatého Václava hlídá policie

    Záběry z místa neštěstíVideo: Hanuš Hanslík

  • Popálený muž může strávit na sále i několik hodin

  • Podle policie byl muž české národnosti

    Mluvčí policie Andrea Zoulová k prvním poznatkům policie z místa, kde se pokusil starší muž upálit.Video: Hanuš Hanslík

    Policejní mluvčí Andrea Zoulová popsala na kameru Seznamu první poznatky, které vyšetřovatelé incidentu mají.

    „Policie momentálně vyšetřuje celou událost, ke které došlo v horní části Václavského náměstí krátce po patnácté hodině. Kde se dosud z dosud neobjasněných příčin muž ročník 1964 polil hořlavinou a vzápětí zapálil. Naštěstí byl uhašen kolemjdoucími a posléze předán do péče záchranářů,“ řekla na úvod Zoulová. „Kriminalisté v tuto chvíli spolupracují i s vyšetřovatelem hasičského záchranného sboru i na objasnění okolností v souvislosti s hořlavinou.“

    Pokud jde o identitu muže, sdělila pouze jeho národnost. „Zatím se nebudeme vyjadřovat ani k osobě toho muže, ani k jeho – dejme tomu – trestní minulosti či zdravotnímu stavu. Je to předmětem dalšího vyšetřování. Jakmile to bude možné, uvolníme další informace. (...) Jednalo se o muže české národnosti.“

    Vyšetřuje se především motiv zápalné oběti. „Zatím ale podle předběžných informací nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o protest například proti současné společenské situaci,“ řekla Zoulová.

  • Policisté na místě činu říkají, že zatím nic neukazuje na politický motiv

    Reportér Seznamu Hanuš Hanslík dorazil do horní části Václavského náměstí v okamžiku, kdy už policie spolu s hasiči ohledávala místo činu. „Po tom člověku tam zůstaly nějaké věci. Nějaký balíček, nějaké drobnosti,“ popsal v živém vysílání Seznam TV. „Policisté na místě říkají, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byl za činem politický motiv. Konkrétnější být nechtějí. Každopádně to vypadá, že policisté znají nějakou minulost toho člověka. Že pro ně není neznámým. Ale nic konkrétního k němu říct zatím nechtějí.“

  • Po sametové revoluci se v Česku zapálilo okolo 30 lidí

    Od roku 1990 se na území Česka zapálilo okolo lidí. Motivace byly různé. Politické i nepolitické. V některých případech šlo o psychickou poruchu, v jiném se bál muž nástupu do vězení.

    K poslednímu případu došlo v roce 2004 v Plzni.

    Výběr případů, kdy se lidé zapálili.Video: Redakce Seznam

  • Věřím, že zdravotníci se o popáleného postarají, jak nejlépe to bude možné, říká pražský primátor

    „Je mi to velice líto, že k tomuto v Praze došlo. Věřím, že zdravotníci se o popáleného postarají, jak nejlépe to bude možné. V tuto chvíli mi není známa motivace k činu,“ uvedl pro Seznam pražský primátor Zdeněk Hřib.

  • Muž byl převezen do popáleninového centra vinohradské nemocnice

    „Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady),” uvedla na Twitteru mluvčí záchranářů Jana Poštová. „Pacient byl převezen na kliniku popáleninové medicíny, v tuto chvíli o něj pečuje tým lékařů,” řekla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová bez dalších podrobností.

  • Podle očitého svědka měl muž stojan se dvěma cizojazyčnými cedulkami

    „Upálil se tady muž, neviděl jsem ho při činu, ale těsně před tím. Měl tady udělaný stojan se dvěma cizojazyčnými cedulkami. Šel jsem radši pryč. Něco si pořád brebentil, znělo to jako modlitba. Ale na jednom stojanu měl pověšené dva křesťanské krížky. Odešel jsem nahoru fotit, za chvilku jsem byl zpět. A pak mi řekli, že se tady polil a zapálil. Z restaurace ho lidé prý viděli a vyběhli ho ven hasit hasicím přístrojem a jedna paní se ho pokoušela uhasit taškou,“ řekl očitý svědek Radiožurnálu.

Hlavní zprávy