Hlavní obsah

Na Valašsku plnili vánoční dobroty bramborami, mrkví nebo zelím

Na Valašsku si při chystání vánočního pečiva potrpí výhradně na lokální suroviny.

 

Reklama

Klasické cukroví nestačí. Na Valašsku se k němu na štědrovečerní tabuli přidává i místní specialita frgál. Naši předci k jeho přípravě používali dnes již netradiční náplně, které vyráběli například z brambor. Nyní naopak nesmí chybět rum.

Článek

Ve Velkých Karlovicích, které jsou typickou valašskou vesnicí, se podobně jako v jiných regionech České republiky peče vánoční cukroví. Cukrářky zde připravují sváteční cukroví nejen pro místní obyvatele, ale i pro turisty, kteří sem zavítají.

Pro Valašsko je příprava vánočního cukroví nedílnou součástí vánočních tradic. Místní cukrářky se snaží dodržovat recepty svých předků a používat veškeré suroviny, jako jsou například mléko, máslo a vejce z místních zdrojů.

Oblíbené druhy cukroví, které zdobí vánoční tabuli, jsou například medvědí pracky, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, žabí huby a další. Oproti jiným regionům Valachové na stůl přidávají i frgál, což je druh sladkého pečiva, který se na Valašsku tradičně vyrábí.

V Čechách jej znají pod označením koláč nebo pecák, avšak narozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 centimetrů a je vyráběn z kynutého těsta. Na hotové těsto se poté natírá připravená náplň, nejčastěji sladká, která se vyrábí z ingrediencí jako jsou například mák, švestky, tvaroh a hrušky. Předci dávali přednost i méně typickým náplním, jež se vyráběly z brambor, mrkve či zelí.

Reklama

Doporučované