Hlavní obsah

Na Vánoce doma, ale bez nároku na mzdu. Prodavači mají svátky „za trest“

Prodavači zůstávají doma, ale bez nároku na mzdu. Pracují v takzvaném nerovnoměrném režimu, kdy se jim vypisují směny.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvyklou praxí je, že prodavači v obchodech pracují v takzvaném režimu nerovnoměrné pracovní doby. Výsledkem je, že dostávají zaplaceno podle odpracovaných hodin a svátky se jim neproplácí.

Článek

Na Štědrý den od pravého poledne a pak celý první i druhý svátek vánoční zůstávají obchody zavřené. Jenomže ani přesto si velká část prodavačů neužije Vánoce podobně jako ostatní zaměstnanci. Zůstanou doma, svátky ale nebudou mít proplacené.

Zatímco většina lidí pracuje v režimu klasické osmihodinové pracovní doby denně, u prodavačů je obvyklejší takzvaná nerovnoměrná pracovní doba, kdy chodí až na dvanáctihodinové směny v termínech, které jejich zaměstnavatel vypíše. Podle odpracovaných hodin mají i vypočítanou výplatu.

To znamená, že firma v době svátků, kdy musí obchody zavřít, nevypisuje směny, a její pracovníci tak přicházejí bez náhrady o možnost vydělat si.

„Z důvodu nerovnoměrné pracovní doby se nás proplácené volno nejen netýká, ale dokonce si hodiny za tyto dny musíme napracovat jindy v měsíci. O svátcích doma zůstáváme, ale zadarmo,“ popisuje rozezleně prodavačka z obchodního řetězce s potravinami Billa v dopise, který posílala do médií. Redakce její jméno zná, rozhodla se ho ale nezveřejňovat.

„Myslím, že princip státních svátků je jasný, ale díky této novince je máme spíš za trest,“ dodává prodavačka s tím, že by to zákazníci měli vědět.

Obvyklá praxe, reagují experti i firma

Mluvčí obchodního řetězce Billa Dana Bratánková vysvětluje, že v nerovnoměrném režimu pracují všichni zaměstnanci prodejen a firma má pravomoc rozvrhovat pracovní doby do směn. Zákoník práce přitom podle ní nestanovuje povinnost plánovat pracovní dobu na svátky, kdy je prodejna zavřená.

„Zaměstnavatel tedy v souladu s chováním řádného hospodáře bude ve většině případů plánovat směny zaměstnancům s ohledem na to, že v době svátku, kdy bude prodejna uzavřená, směnu nenaplánuje. Mzda zaměstnanci v žádném případě neuchází, svoji stanovenou týdenní pracovní dobu odpracuje jiné dny podle svého individuálního rozvrhu směn,“ reaguje Dana Bratánková a dodává, že tento postup je legitimní a není v rozporu s dobrými mravy.

Za pravdu mluvčí Billy dává i Martin Svojš z Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb, tedy odborové organizace, která sdružuje mimo jiné prodavače.

„Může se to stávat. Nejde o nekalou praktiku. Je to provázané s tou nerovnoměrnou pracovní dobou,“ říká Svojš.

Podle něj se na to prodavači často ptají a těm, kteří jsou organizovaní v jejich odborech, se snaží kvalifikovaně poradit. Obecně jde podle něj ale o úskalí nerovnoměrné pracovní doby.

Každoroční potíže

„Řeší se to každý rok. Je to problém, na který se často naráží v rámci kolektivního vyjednávání,“ potvrzuje Nataša Randlová, expertka na pracovní právo z kanceláře Randl Partners, že jde o častý problém, který se netýká jen jedné společnosti.

„Svátky jsou v tomto režimu jako u rovnoměrné pracovní doby víkend. Také nedostáváme zaplaceno za svátek, který je o víkendu,“ snaží se Nataša Randlová situaci přirovnat ke klasickému pracovnímu úvazku a dodává, že lidem zavřené obchody přes svátky vlastně nepomohly.

Podle poslance Jiřího Miholy z KDU-ČSL, který zákon o zákazu prodejní doby během svátků prosazoval, usiloval primárně o to, aby prodavačky mohly trávit čas se svojí rodinou. Neřešil tak nárok na mzdu v těchto dnech.

„S touto připomínkou jsem se za ta léta, kdy to diskutujeme, zatím nesetkal,“ řekl poslanec Seznamu a dodal, že kdyby ji dostal jako podnět, rád se jí bude zabývat. „ Pokud by věci fungovaly normálně, tak by majitel měl prodavačku zaplatit tak, aby nemusela přemýšlet, jak si to nahradí nebo o co přišla, ale aby mohla trávit čas se svojí rodinou,“ dodává Mihola.

Zákon, který nařizuje zavření obchodů, platí od poloviny roku 2016. Zavřít musí obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních během sedmi svátků úplně a 24. prosince mohou mít otevřeno jen dopoledne.

Reklama

Doporučované