Hlavní obsah

Záběry ze Staroměstského náměstí. Policie ho uzavřela, kvůli vánočnímu stromu bylo přeplněno

Policie uzavírá přístupy na Staroměstské náměstí v Praze.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Třiadvacetimetrový smrk byl do Prahy převezen na začátku týdne z Rynoltic v Libereckém kraji.

Článek

V Praze se v podvečer slavnostně rozsvítil vánoční strom na Staroměstském náměstí. ̈

Zájem turistů a Pražanů byl tak velký, že policie toto místo v centru Prahy z bezpečnostních důvodů uzavřela.

Krátce před půl pátou odpoledne tak postavila zátarasy k uličkám, které na náměstí s vánočním stromem a tradičními trhy vedou.

Video: I přeplněným náměstím projelo auto

Náměstí bylo plné, a přece přes něj projel osobní vůz.Video: Redakce Seznam

Třiadvacetimetrový smrk, který byl na začátku týdne dopraven na Staroměstské náměstí z Rynoltic v Libereckém kraji, se rozsvítil o něco později než v plánovaný čas, jímž bylo půl páté odpoledne.

Rozsvěcení stromu totiž provázely technické potíže. Napoprvé se tisíce světel nerozzářily, marně se odpočítávalo i podruhé. Až po chvíli se pak smrk rozsvítil.

Video: Loňský vánoční strom byl z Roztoku u Křivoklátu

Noční instalace vánočního stromu v Praze v roce 2017.

Předvánoční čas přináší také zvýšená bezpečnostní opatření. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky přibydou betonové bloky, proti vjezdu vozidel, na Staroměstském náměstí bude změněno rozestavení těchto bloků.

Na frekventovaných místech budou posíleny hlídky policie. V Česku stále trvá první stupeň ohrožení terorismem, v roce 2015 kvůli riziku Praha slavnostní rozsvěcení stromku zrušila.

V sobotu se rozsvítí vánoční strom na náměstí také například v Českých Budějovicích, v neděli pak v Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Zlíně, Trutnově, Vyškově, Kolíně nebo na Pražském hradě, kde zároveň zahájí tradiční sbírku pro SOS dětské vesničky. V Brně září vánoční strom už od pátku 23. listopadu.

Reklama

Doporučované