Hlavní obsah

Na verdikt čeká už 14 měsíců. Jak pokračuje případ Češky, která pašovala devět kilo heroinu?

Češka, kterou zadrželi pákistánští celníci s devíti kily heroinu, stále čeká na rozsudek.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pákistánském Láhauru znovu jednal soud o případu Terezy Hlůškové, kterou před více než rokem zadrželi celníci se zavazadlem plným heroinu. Navzdory očekáváním ale verdikt nezazněl. 22letá Češka na něj čeká už 14 měsíců.

Článek

V Pákistánu pokračuje soud s Terezou Hlůškovou, která se do Spojených arabských emirátů snažila propašovat devět kilogramů heroinu. Hrozí jí za to až 10 let odnětí svobody. Na rozsudek čeká už od ledna roku 2018, kdy ji zadrželi celníci na letišti ve městě Láhaur.

Čtvrteční slyšení se původně mělo konat už ve středu, bylo ale odročeno. K soudu se podle českého Ministerstva zahraničí nedostavil státní zástupce. Ve čtvrtek soudce poté, co vyslechl argumenty obhajoby, oznámil, že rozsudek bude vynesen 20. března. Zpráva o tom, že proces s Hlůškovou míří do finále, se ale v minulosti objevila už několikrát.

Důvody, kvůli kterým se případ táhne už přes rok, jsou mnohdy kuriózní – absence soudce, který byl na dovolené kvůli náboženské pouti, zvýšené bezpečnostní riziko zapříčiněné kriketovým turnajem nebo pozdní dodání podkladových dokumentů.

Jak ale tvrdí redaktorka serveru HlídacíPes.org Tereza Engelová, která v Pákistánu dlouhodobě žila, to, že se soud táhne několik let, je v Pákistánu běžná praxe. „Ty důvody se můžou z našeho evropského pohledu zdát poněkud bizarní, nicméně i u nás je normální, že když se hraje na Spartě, tak se odklání doprava nebo okolí hlídají policisté, takže ten kriketový zápas, to je skutečně velká událost, u které panují bezpečnostní obavy,“ tvrdí Engelová. „Nevidím to jako velký naschvál pro obžalovanou,“ dodává.

Hlůšková se v prvních měsících od svého zadržení dostavovala k soudním přelíčením s úsměvem a dobrou náladou, čímž šokovala mnohá média. Jak ale informují její právníci i novináři, kteří se dostanou do láhaurské věznice, s přibývajícími měsíci bez svobody jde pozitivní myšlení stranou.

Češka trvá na tom, že jí drogy někdo podstrčil. Do Pákistánu prý jela studovat islám. Podle tamního serveru UrduPoint ale bývalá modelka původně měla přiznat, že pašovala heroin do Spojených arabských emirátů, odkud chtěla zamířit do Irska.

Hlůšková není jedinou Češkou, kterou zahraniční celníci zadrželi s extrémním množstvím drog. 30 let vězení dostal za pašování heroinu 49letý Josef Vlček. Ten chtěl dostat 3 kila heroinu v hodnotě 10 milionů amerických dolarů na Bermudské ostrovy. Tamní úřady tvrdí, že jde o největší množství, jaké se někdo pokusil na ostrovy dovézt.

Soud vynesl verdikt ve středu. Při slyšení ze strany obžaloby mimo jiné zaznělo, že při zadržení a kontrole podezřelého zavazadla Vlček policii řekl: „Pokud najdete zlato, je moje, pokud jsou to drogy, nepatří mi.“ Muž se hájí tím, že o drogách nic nevěděl. Na Bermudy měl převážet pouze zlato a diamanty a domníval se, že jsou skryté v podšívce zavazadel, aby se předešlo jejich krádeži.

Podle informací Ministerstva zahraničních věcí bylo na konci roku 2018 kvůli drogovým deliktům v zahraniční vazbě nebo výkonu trestu 111 českých občanů. Nejvíce Čechů v minulém roce zadrželi celníci v Rakousku, Španělsku a Německu. Za nimi pak následuje Slovensko, Irsko a Velká Británie.

Reklama

Doporučované