Hlavní obsah

Na vesmírné smetí platí síť. Britský nápad prošel úspěšnou zkouškou v kosmu

Vědci úspěšně otestovali satelit zachytávající vesmírné smetí.Video: Youtube.com

 

Reklama

Satelit RemoveDebris britských vědců na odstranění vesmírného odpadu prošel úspěšnou zkouškou. Satelit by měl v budoucnu smetí na oběžné dráze zachytávat do speciální sítě.

Článek

Za vývojem satelitu stojí vědci z univerzity v anglickém Surrey. „Fungovalo to přesně tak, jak jsme doufali,“ okomentoval zkušební provoz profesor Guglielmo Agietti. „Cíl se pohyboval nahodile podobně jako odpad, ale jasně je vidět, jak ho síť zachytila. S experimentem jsme spokojeni,“ dodal.

Vědci satelit testovali ve výšce 300 kilometrů nad zemským povrchem. Zkušební síť se svým cílem se podle vědců bude postupně přibližovat zemskému povrchu a po několika měsících shoří v atmosféře.

Při ostrém provozu bude zachytávací síť připevněna k domovské družici. Satelit RemoveDebris by měl kromě samotného odchytu vesmírné smetí na oběžné dráze také sledovat.

Ve vesmíru je podle vědeckých odhadů na 7 500 tun odpadu po vesmírných misích. Sebemenší kus smetí, do nějž se řadí i kousky odloupnuté barvy, představuje pro budoucí a stálé mise velké nebezpečí z důvodu možného poškození plavidel nebo ohrožení posádky.

Reklama

Související témata:

Doporučované