Hlavní obsah

Na věži Staré radnice v Brně odehráli filharmonici krátký koncert

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pětice hudebníků Filharmonie Brno dnes vystoupila s dvacetiminutovým představením na věži Staré radnice v Brně.

Článek

Šlo o součást kampaně Díky Brno!, kterou brněnský magistrát děkuje obyvatelům za dodržování opatření proti šíření covidu-19. Zároveň jde o první koncert filharmoniků téměř po dvou měsících, po které nemohli koncertovat, řekla ČTK mluvčí Filharmonie Kateřina Konečná.

Na věži se sešli dva hráči na trumpetu a po jednom hráči na trombon, tubu a hornu. Lidé si mohli poslechnout českou hymnu a různé slavnostní fanfáry. Podle trumpetisty Ondřeje Jurčeky si hudebníci připravili i vlastní skladby či díla ve vlastní úpravě.

Diváci mohli sledovat koncert buď ze Zelného trhu, u budovy tržnice byly reproduktory, nebo videopřenos na facebooku. Nádvoří Staré radnice bylo uzavřené.

Druhý koncert se odehraje v pondělí 25. května na střeše tržnice na Zelném trhu. V podání violoncellistů zazní skladby Antonia Vivaldiho, Gustava Mahlera nebo Gioacchiniho Rossiniho. V čtyřicetiminutovém programu se představí devět hudebníků, v jedné skladbě je doprovodí i harfistka Dominika Svozilová. „Moc se těšíme, že si po dlouhé době společně zahrajeme. Sice netypicky, bez blízkosti posluchačů, ale i tak je to pro nás velká radost,“ uvedl koncertní mistr Pavel Šabacký.

Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jde o netradiční způsob, jak poděkovat veřejnosti a pomáhajícím profesím za nošení roušek a vůbec za dodržování bezpečnostních a hygienických pravidel. „Budu ráda, pokud se tyto nabyté zkušenosti stanou běžnou součástí našich životů a všichni budeme klást mnohem větší důraz na takové maličkosti, jako je třeba pravidelné mytí rukou,“ vysvětlila záměr kampaně Díky Brno! primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

Doporučované