Hlavní obsah

Na vlastní kůži: Jak jsem se stal „sparťanem" aneb 13 hrůzných kilometrů jako cíl

Reportér Seznam Zpráv Pavel Cyprich se pustil do několikaměsíčního tréninku na náročný závod.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Češi se při cvičení chtějí víc bavit než trápit. Řada lidí tak v posledních letech místo běžných posiloven volí moderní sporty. Trend je cvičit také v týmech. Do jednoho takového se přidal i reportér Seznamu.

Článek

Se sluchátky v uších individuálně obejít jednotlivé nástroje a po hodině cvičení jen s pozdravem z posilovny zmizet. Čechy podobný model sportování láká stále míň. Lidé, kteří mají chuť se hýbat, volí raději moderní cvičební disciplíny.

Z dat, o kterých Seznam před časem informoval, vyplývá, že na vzestupu je třeba florbal, futsal nebo tak zvaný jumping – to je poskakování na malé trampolíně, které vede trenér. Moderních cvičení je celá řada a pozvolna přetahují lidi, kteří dosud cvičili spíš tradičně.

A mění se také způsob chápání sportu. Necvičí se už jen individuálně.

Lidé se chtějí o své úspěchy dělit s kamarády a navzájem se tak motivovat. Skládají proto celé týmy, které se pustí buď do jednoho sportu, nebo cílí třeba na konkrétní závod. Právě do takové skupiny se na začátku roku přidal i reportér Seznamu Pavel Cyprich, který bude průběžně o výsledcích svých i svého týmu informovat.

Přidá k tomu i rady, jak začít běhat a cvičit, jak náročné tréninky skloubit s pracovním režimem i jakou zvolit při podobné zátěži stravu, aby se člověk dostal do formy.

Jak se ke cvičení donutit a na co si dát v začátcích pozor se podívejte v rozhovoru s jednou z trenérek týmu Ivou Paprskářovou.Video: Pavel Cyprich

Cílem týmu, který si říká Nikdy není pozdě (#nikdynenipozde) je náročný, víc než 13kilometrový, závod Spartan Race. V tom nejde jen o to závod uběhnout, ale na trati bude kolem 30 překážek, které musí závodníci zdolat. Pokud to nezvládnou, musí odcvičit trest v podobě 30 „angličáků“ (cvik, při kterém se musí závodník dostat z lehu na břiše do dřepu a následně ještě vyskočit).

Na závod se tým chystá společně nejméně dvakrát týdně – jednou při cvičení a každou neděli při běhu.

Když Pavel v lednu začínal, vážil kolem 98 kilogramů a dokázal celkem bez problémů zaběhnout kolem 7-9 kilometrů, s cvičením a koordinací těla už to bylo horší. Jak mu to na začátku šlo, se podívejte ve videu nahoře.

Na webových stránkách týmu můžete pak Pavlův (pod přezdívkou #spartanCeap) progres nejen sledovat, ale také se stát jeho sparing partnerem a ve cvičení s ním soupeřit. Síly jde měřit i s ostaními členy a členkami týmu.

Alex Trejtnar oslavil loni 42 let a uběhl maraton. Letos dal dohromady tým lidí a společně se chystají na tak zvaný Spartan Race, protože podle Alexe „Nikdy není pozdě" začít něco dělat.Video: Pavel Cyprich

Tým 13 lidí dal dohromady Alex Trejtnar (#spartanAlex), který loni ve svých 42 letech zaběhl maraton a chtěl ve sportování pokračovat. Tento rok si za cíl vybral tenhle silový závod a projekt označil jako Mise Spartan Race (#miseSpartanRace).

Reklama

Související témata:

Doporučované