Hlavní obsah

Na vlastní kůži: Jak se chystat na extrémní závod? Velké svaly jsou k ničemu, potřeba je síla

Jak vypadá opravdový „sparťanský" trénink a jak se na podobně náročný závod chystat? O tom si povídal reportér Pavel Cyprich s trenérem Honzou Jirkalem.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Náš reportér se od začátku roku chystá na náročný závod Spartan Race. V něm musí nejen uběhnout víc než 13 kilometrů, ale také zdolat řadu fyzicky náročných překážek. Co mu při tréninku radí profesionálové z oboru?

Článek

Čas se krátí a fyzička roste pomalu. Když jsem před čtyřmi měsíci začínal, zdálo se to jako dobrá zábava. Přichystat se na 13kilometrový závod za skoro půl roku, to přece musí zvládnout každý.

Jenže, čím víc člověk cvičí, tím víc zjišťuje, že svaly nefungují, jak si naplánoval a hlavně jak bude už za pár týdnů potřebovat. Fyzičku člověk neošidí a když ano, v závodě to stejně pozná.

Reportér Seznam Zpráv Pavel Cyprich se pustil do několikaměsíčního tréninku na náročný závod.Video: Pavel Cyprich

Spartan Race totiž není jenom o tom, uběhnout pár kilometrů, ale poprat se s překážkami jako je šplh na laně, ručkování na kruzích nebo třeba běh v pneumatikách. Když některou z nich závodník nezvládne, musí se vykoupit odcvičením 30 „angličáků“.

Některé z překážek jsou navíc povinné, a když je člověk neudělá, v závodě rovnou končí.

„Nemá smysl se měsíc před závodem rozhodnout, že půjdu na Spartana. To je hloupost,“ radí proto trenér Honza Jirkal z týmu lidí, kteří závody chystají.

Kdo aspoň jednou dvakrát týdně cvičí, můžou stačit tři měsíce. Je potřeba přidat běh, hlavně v kopcích, a cvičit především s vahou vlastního těla.

„Není výhodou, když budeš obrovskej kluk z posilovny a budeš mít na sobě horu svalů. To je spíš opak, to tě brzdí,“ upozorňuje Honza.

Všechny rady profesionálního Spartan trenéra, i to, jak vypadá cvičení pod jeho vedením, si poslechněte ve videu nad článkem.

Nejen civičt a běhat, ale také líp jíst

Zvládnout náročný závod ale není o tom, jen začít cvičit. Potřeba je také upravit životosprávu a jídelníček. O tom, jaké potraviny je vhodné vynechat a naopak, co třeba do menu přidat, jsem si povídal s koučem pro životní styl Ondrou Kadlecem.

Co jíst, když člověk začne sportovat a chce mít lepší výsledky?Video: Pavel Cyprich

„Pro začátek je potřeba vyloučit pečivo a jiné obiloviny,“ říká Ondřej. Jeho další rady si poslechněte ve videu nad tímto odstavcem.

Redaktor Pavel Cyprich se chystá na závod Spartan Race, který je 17. června v Maďarsku, od začátku roku. Tým, kterého je součástí, si říká Nikdy není pozdě a jeho snažení můžete sledovat na webu skupiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované