Hlavní obsah

Na vlastní kůži ve fitku s českým silákem. Jiří Tkadlčík dře jako lev

Na vlastní kůži v posilovně s Jiřím Tkadlčíkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Strongmani trénují i pět hodin denně, uzvednou okolo půl tuny a sami utáhnou kamion. Zvládnul jejich trénink reportér Seznam Zpráv?

Článek

Nejznámější český strongman pozval natáčecí štáb Seznam Zpráv do své nové posilovny s názvem Chrám síly v Přerově. Tam s ním absolvoval jeho typický silový trénink Oliver Sálus. Jak mu to šlo? Podívejte se nahoře ve videu!

„Boty dolů,” radí Tkadlčík před zvedáním mrtvých tahů. „Většina bot má totiž zvýšenou patu, a tak se nám přesouvá těžiště dopředu, což je špatně.” Takzvané deadlifty patří spolu s benchpressem a dřepy k silovému trojboji a ve fyzické přípravě strongmanů i jiných fitness disciplín patří k základním cvikům.

Nejsilnější muž na světě Eddie Hall takto uzvednul přes půl tuny. Rekord Jiřího Tkadlčíka v mrtvém tahu je 400 kilogramů. Český lev, jak se Tkadlčíkovi přezdívá, je zároveň osobním trenérem, což ho z velké části živí.

Během své kariéry si Jiří, který cvičí od 15 let, zvyknul na pravidelné silové tréninky. V posilovně denně stráví i pět hodin, k čemuž je zapotřebí velké množství energie. V jeho jídelníčku tak nechybí sladké, zato tradiční vařené kuře s brokolicí byste v jeho ledničce hledali těžko.

Taková fyzická zátěž si pochopitelně vybírá svou daň v podobě četných zranění. „Důležité je to tomu tělu vracet. Chodit za fyzioterapeutem, do sauny, do krya, protahovat se před tréninkem,” říká Tkadlčík.

Oproti svým soupeřům má o jednu nevýhodu navíc. Odmalička se potýká s nemocí, o které se rozpovídal v následujícím rozhovoru.

Rozhovor s Jiřím Tkadlčíkem.Video: Oliver Sálus

Jeho aktuálním cílem je soutěž World Strongest Man, na které se už v prosinci může stát nejsilnějším mužem na světě ve váhové kategorii do 105 kilogramů.

Kariéru by chtěl ukončit ve 30 letech, tedy za tři roky. „Strongman je ale styl života, tím budu už navždycky.”

Reklama

Související témata:

Doporučované