Hlavní obsah

Na vnitru by měl být nestranický odborník, říká komunista Filip

Rozhovor s Vojtěchem Filipem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ale i předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka by prý komunisté akceptovali, pokud se ANO a ČSSD dohodnou.

Článek

Předseda komunistů Vojtěch Filip se v novém kole vyjednávání o příští koaliční vládě ve čtvrtek večer poprvé sešel s předsedy stran, které by mohly nový kabinet vytvořit.

Komunisté by podle plánu Andreje Babiše měli dát případně vládě ve Sněmovně podporu a Vojtěch Filip po schůzce s ním a s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem věří, že naděje na vznik vlády s důvěrou existuje.

„Pokud se nezadrhne na personáliích, je šance, že vláda hnutí ANO a ČSSD vznikne, veliká,“ řekl předseda KSČM v rozhovoru pro Seznam.

Programové záležitosti jsou podle něho takřka vyřešeny, naznačil však, že právě na personálie mají komunisté své požadavky. 

Týká se to zejména resortů zemědělství, zdravotnictví a také Ministerstva vnitra, na které už tento týden sociální demokraté potvrdili nominaci svého předsedy Hamáčka.

„My se chceme vyhnout tomu, abychom podporovali vládu, která bude mít některé lidi v konfliktu zájmů. A proto jsme mluvili o tom, že by na třech resortech, které jsou konfliktní, a to je Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zemědělství, měl být spíše nestranický odborník,“ uvedl v rozhovoru Filip.

„My chceme, aby minimálně tyhle tři resorty byly předmětem jednání všech tří subjektů. S tím, že pokud je obsadí někdo, kdo nebude ve střetu zájmů, bude nám to postačovat,“ popisuje Filip stranickou strategii.

Hamáčka na vnitru by však komunisté podle Filipa byli ochotni akceptovat - pokud se na tom ANO se sociálními demokraty domluví.

Zároveň však předseda komunistů nesouhlasí s požadavkem ČSSD na personální změny ve vedení Poslanecké sněmovny. Tam sociální demokraté tlačí na to, aby se převolily některé posty tak, aby na nich hnutí SPD nemělo své zástupce

„Není to zcela legitimní,“ říká Filip a dodává: „ČSSD chce, aby ten, kdo měl více hlasů, měl méně početné zastoupení ve sněmovních orgánech.“ 

Co vzkazuje Vojtěch Filip senátorům sociální demokracie, kteří se postavili proti vstupu ČSSD do vlády? A nedává KSČM důvěru nové vládě až moc lacino? Podívejte se na rozhovor s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem na začátku článku.

Reklama

Doporučované