Hlavní obsah

Na volené fotbalové funkce Berbr rezignoval, tu placenou ale neopustil

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR. Jednu důležitou funkci spojenou s fotbalem má ale stále v držení.

Reklama

Obviněný fotbalový boss Roman Berbr, kterého policie vyšetřuje mimo jiné i z defraudace majetku Plzeňského krajského fotbalového svazu, je stále ještě členem představenstva STES, obchodní společnosti Fotbalové asociace ČR.

Článek

Zatčen a obviněn z trestné činnosti byl Roman Berbr v pátek 16. října. V pondělí pak jeho právní zástupce informoval Fotbalovou asociaci ČR, že jeho klient rezignoval na pozici místopředsedy FAČR, člena výkonného výboru asociace a také na roli předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu.

To všechno jsou volené neplacené funkce. Na pozici, za kterou dostává pravidelný měsíční plat, ale Roman Berbr dosud nerezignoval. Jedná se o roli člena představenstva akciové společnosti STES, která je dceřinou obchodní společností Fotbalové asociace ČR.

Jejím prostřednictvím se obchodují televizní, reklamní a marketingová práva asociace. Jde zejména o reprezentační tým a domácí pohárovou soutěž, tedy Mol Cup.

Jak uvedl Michal Jurman, mluvčí FAČR, za poslední zúčtovací období hospodařila společnost STES se ziskem v řádech desítek milionů korun. V minulosti obchodoval STES i všechna práva spojená s nejvyšší fotbalovou soutěží v zemi, spolupráce STES s Ligovou fotbalovou asociací byla již ovšem v tomto ohledu ukončena.

Předsedou představenstva STES je Miroslav Platil, členy představenstva Roman Berbr a moravský místopředseda Zdeněk Zlámal. Pro zajímavost, plat Martina Malíka, předsedy Fotbalové asociace ČR, plyne z jeho pozice generálního ředitele STES.

Připomeňme, že Roman Berbr je spolu s dalšími 19 osobami obviněn z trestné činnosti, která se měla ve velké míře týkat ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy. Berbr je pak obviněn i z toho, že se měl dopustit zpronevěry prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu, když měl souhlasit s proplacením faktury na 850 000 korun za neuskutečněné semináře trenérů. Na této trestné činnosti měl spolupracovat s trojicí Michal Káník, Roman Rogoz a Tomáš Grimm. Právě tito tři jsou spolu s Berbrem vyšetřováni ve vazbě.

Situací, kdy Roman Berbr setrvává v představenstvu STES, se bude právě vedení této společnosti zabývat podle Michala Jurmana na svém nejbližším zasedání. Mluvčí FAČR nespecifikoval, kdy je na programu.

Až se ale představenstvo STES sejde a věc projedná, předloží podle něj jedinému akcionáři této obchodní společnosti, kterým je Fotbalová asociace ČR, návrh řešení.

Na základě tohoto vlastnického vztahu členy představenstva STES odvolává a volí výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. „Představenstvo je tříčlenné, odvolaný či rezignující funkcionář tak musí být vždy nahrazen, o konkrétním jménu FAČR zatím nejednala,“ dodal Michal Jurman.

Své živobytí spojené s Fotbalovou asociací ČR neztratila, a jak se zdá, na nejbližší období ani neztratí, další z obviněných osob, konkrétně rozhodčí Miloš Vitner, obviněný policií z korupce. Vitner zároveň pracuje jako sekretář Ústeckého krajského fotbalového svazu. A jeho výkonný výbor došel ke stanovisku, že až do úplněho vyšetření aféry bude vedení kraje ctít presumpci neviny, a tudíž Miloše Vitnera v této placené pozici sekretáře ponechá.

Reklama

Doporučované