Hlavní obsah

Na vrcholky Krkonoš začal padat umělý sníh. Bude se lyžovat už o víkendu?

Zasněžování na Černé hoře v Krkonoších (video: ČTK).

 

Reklama

Na hřebenech nejvyšších českých hor leží už čtvrt metru sněhu. Díky ochlazení navíc vlekaři začali zasněžovat sjezdovky. O tom, kdy se začne lyžovat, rozhodnou během tohoto týdne.

Článek

Vlekaři na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších začali díky ochlazení zasněžovat sjezdovky. Od neděle v nejvyšších partiích hor napadlo asi čtvrt metru sněhu. Zahájení zasněžování v dalších hlavních krkonošských areálech v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně bude záležet na dalším vývoji počasí.

„Zasněžujeme sjezdovky na Černé hoře od výšky zhruba 1000 metrů nad mořem, a to v závislosti na aktuálních teplotách,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová. Kromě sjezdovky Anděl, na níž se na Černé hoře lyžuje nejdříve, byly sněžná děla a tyče v provozu i na sjezdovkách Zalomená, Pod kabinou a Hofmanky.

Umělý sníh vyrábějí, i když nemrzne

Zahájení lyžařské sezony bude podle Plchové záležet na dalším vývoji počasí. „Vše budeme upřesňovat v průběhu tohoto týdne,“ uvedla. Loni se na Černé hoře poprvé lyžovalo 12. listopadu, trvalý provoz středisko rozjelo 26. listopadu. V roce 2015 se na Černé hoře poprvé lyžovalo 27. listopadu.

Na Černé hoře vlekaři v létě a na podzim testovali výrobník sněhu SnowFactory, který umožňuje zasněžovat i v plusových teplotách. Kontejner se speciálním zařízením vyráběl sníh na horním úseku sjezdovky Anděl.

Jako první v ČR zahájil letošní zimní sezonu 26. října areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku na sjezdovce dlouhé necelých 200 metrů. Sníh na ni areál vyrobil technologií SnowFactory.

Reklama

Doporučované