Hlavní obsah

Na vrchu Helštýn ve Valašském Meziříčí vznikne na jaře Florální oáza

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na vrchu Helštýn ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vznikne letos na jaře Florální oáza s katedrálou stromů podle návrhu umělce Jiřího Černického. Její rozměry budou 51krát 30 metrů.

Článek

Na Helštýně stojí od roku 1948 památník obětem druhé světové války. V roce 2019 přibyl půdorys barokního letohrádku Belvedere, jenž tam stál do poloviny 19. století.

„Helštýn patří k dominantám Valašského Meziříčí a je oblíbeným cílem výletů s krásným výhledem na město. I to byl jeden z důvodů, který nás po náročném hledání vhodné lokality vedl k rozhodnutí umístit zde unikátní Florální oázu,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). „Její součástí bude katedrála podle návrhu umělce Jiřího Černického, který vytvořil sakrální stavbu tvořenou 57 kusy vzrostlých jabloní, topolů a dubů. Tuto ojedinělou stavbu bude navíc lemovat květnatá louka,“ uvedla Wojaczková. Projekt doplní také arboretum starých odrůd, 25 kusů ovocných stromů - jabloní, hrušní, slivoní a třešní.

Náklady na vybudování Florální oázy vyčíslila radnice na 514 tisíc korun, 463 tisíc korun pokryje příspěvek společnosti CS Cabot. Projekt bude dělat městská společnost Městské lesy a zeleň, která na území Valašského Meziříčí realizuje většinu výsadeb a stará se o údržbu zeleně.

„Na přípravě projektu jsme se podíleli poslední dva roky. S výsadbou chceme začít na jaře s tím, že hotovo má být do konce letošního května. Následně zajistíme nezbytné tvarování a péči o stromy i další zeleň tak, aby Florální oáza mohla sloužit všem občanům i návštěvníkům Valašského Meziříčí,“ uvedl jednatel městské společnosti Marek Netolička.

Reklama

Doporučované