Hlavní obsah
Online

Trump v OSN pochválil KLDR a vyzval k izolaci Íránu

Foto: Shutterstock.com

Reklama

aktualizováno •

Globální představitelé mají v následujícím týdnu na programu všeobecnou rozpravu Valného shromáždění OSN. Každý vůdce má vyhraněný prostor, kdy mluví o svých plánech do budoucna.

Článek

V newyorském sídle Organizace spojených národů v úterý začíná každoroční všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN. Během šesti nadcházejících dní vystoupí s projevy představitelé členských zemí. Dnes to bude mimo jiné americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron, íránský prezident Hasan Rúhání nebo britská premiérka Theresa Mayová.

Po úvodních slovech generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a předsedkyně Valného shromáždění OSN Maríi Espinosaové vystoupí jako první s projevem na v pořadí 73. zasedání podle tradice Brazílie. Tu bude následovat hostitelská země, tedy Spojené státy představované prezidentem Donaldem Trumpem.

Vedle Macrona, Rúháního a Mayové k představitelům členských států promluví i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, mexický prezident Enrique Peňa Nieto, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nebo japonský premiér Šinzó Abe. Čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová se letošního ročníku nezúčastní.

Česká republika, kterou v New Yorku zastupuje vicepremiér a ministr zahraničí Jan Hamáček, dostane slovo v sobotu. O den dříve budou hovořit zástupci Ruska, Číny či Německa.

  • Trump dorazil pozdě

    Ekvádorský prezident Lenín Moreno míří na pódium. Tento slot byl určen pro Donalda Trumpa, který ale dorazil pozdě.

  • Rúhání měl Trumpa nepřímo označit za lídra s tendencemi připomínajícími nacistické sklony

    Někteří světoví lídři podle íránského prezidenta pro politickou podporu neváhají využít extremismu, nezdravého nacionalismu, rasismu nebo xenofobie. Jejich tendence podle Rúháního připomínají nacistické sklony. Svými slovy měl Rúhání myslet amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho administrativu. Nasvědčuje tomu pokračování jeho slov, kdy kritizoval USA za odstoupení od jaderné dohody a naopak kvitoval, že ostatní země vlivu USA nepodlehly.

  • Nejpalčivějším problémem Blízkého východu je podle Rúháního spor Izraele a Palestiny

    Íránský prezident Hasan Rúhání označil za největší problém současných vztahů na Blízkém východě konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Zároveň dodal, že zájmem Íránu není vstoupit s jakoukoliv zemí do válečného konfliktu. Svou řeč zakončil slovy, že v otázce zájmu o mír není na světě lepšího spojence než Íránu.

  • Macron nevěří v uzavření hranic ani úplnou otevřenost

    Francouzský prezident prohlásil, že nevěří ani v úplnou otevřenost, ani v uzavírání hranic. Jediným účinným řešením je podle něj odstranit příčiny migrace a rozbít sítě pašeráků lidí.

    Macron se ve svém proslovu přihlásil k multilateralismu. „V 21. století bychom měli vítězit jen díky posílenému multilateralismu,“ řekl. „Nevěřím v zevšeobecňující a prázdnou globalizaci. Nevěřím, že může být skutečností. Ale věřím v univerzální hodnoty. Tím bychom se měli řídit. To jsou dvě různé věci,“ řekl dále Macron.

    Například konflikt na Blízkém východě podle něj nevyřeší prosazování jednostranných iniciativ. „Co může vyřešit krizi mezi Izraelem a Palestinou? Nikoli jednostranné iniciativy ani šlapání po legitimním právu palestinského lidu na legitimní mír,“ prohlásil Marcon s tím, že neexistuje věrohodná alternativa vůči řešení, jež spočívá ve vzniku palestinského státu vedle Izraele.

  • Macron: Země G7 se zaměří na nerovnost

    Prioritou prezidentského období Emmanuela Macrona má podle jeho slov být boj s nerovností ve světě. Napravení stávající situace se má stát také hlavní misí států G7. „Zamyslete se nad rozdíly v HDP. Pokud chceme zajistit stabilitu, musíme s velkými mezerami něco udělat. Musíme bojovat proti nerovnosti způsobené osudem, řekněme. Nadále už nemůže být přijímáno jako fakt, že někdo má v životě horší příležitosti jen kvůli tomu, kde se narodil, nebo kvůli svému pohlaví,“ uvedl Macron.

  • Samotné základy dnešního světa čelí krizi, řekl Macron

    Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona čelí současný svět krizi. Je třeba se na vše podívat z nové perspektivy. „Systém našeho světa zklamal,” uvedl. Podle Macrona není současný svět schopný úspěšně atakovat globální problémy. Společné snahy podle něj sráží vzájemné diplomatické neshody. OSN podle něj hrozí situace, kdy bude organizace symbolem bezmoci a světoví lídři tomu musejí zabránit. „Myslím, že čelíme krizi, která atakuje samotné základy dnešního světa,” dodal.

  • Erdogan varoval země podporující terorismus

    „Ti, kdo dodávají teroristům desítky tisíc nákladních vozů, letadla se zásobami nebo záplavu zbraní z důvodu svých vlastních zájmů, budou v budoucnu zcela jistě zarmouceni,” řekl při svém proslovu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

    Podle něj se některé země záměrně snaží vyvolat chaos, který ohrožuje světový mír. Dále také apeloval na vydání svého politického rivala Fethullaha Gülena, který se zdržuje v Turecku. „Zmobilizujte své síly k boji proti jeho přítomnosti ve vaší zemi,“ uvedl Erdogan. Turecký prezident také mimo jiné dále uvedl, že jeho země patří mezi světové lídry v humanitární pomoci.

  • Trump: USA poskytnou finanční pomoc jen upřímným přátelům

    Spojené státy budou finančně pomáhat pouze těm zemím, jež chovají k USA respekt a které s nimi mají přátelské vztahy. Uvedl to americký prezident Donald Trump během projevu ve Valném shromáždění OSN. Ministr zahraničí Mike Pompeo podle něho přehodnotí výši příspěvků tekoucích do světa z Washingtonu.

    Trump již delší dobu prosazuje omezení americké pomoci některým zemím, které podle něho nespolupracují s USA na zásadních tématech, jako je mírový proces či boj s terorismem, což se týká například Palestiny nebo Pákistánu.

    „Zahraniční pomoc budeme poskytovat jen těm, kteří nás respektují a jsou našimi upřímnými přáteli,“ prohlásil Trump v projevu ke světovým státníkům.

    Zároveň zopakoval, že Spojené státy se budou napříště podílet na mírových misích OSN nejvýše 25 procenty. Za poslední rok činil podíl amerických nákladů 28,5 procenta. O tomto snížení hovořila již na jaře americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

  • Nord Stream 2 učiní Německo závislým na Rusku, varoval opět Trump

    Chystaný plynovod Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska přímo do Německa, učiní Německo zcela závislým na ruské energii, řekl americký prezident Donald Trump v projevu k Valnému shromáždění OSN v New Yorku.

    Budovaný plynovod Nord Stream 2 spojí Německo s Ruskem po dně Baltického moře. Trump projekt opakovaně kritizuje, podle něj takto Moskva posílí svůj vliv v Evropě. Rusko to popírá a Trumpův postoj považuje za pokus přinutit Evropany k nákupu amerického zkapalněného zemního plynu (LNG).

    Šéf Bílého domu již v červenci na summitu NATO obvinil Německo, že je zajatcem Ruska kvůli své energetické závislosti, a vyzval k zastavení prací na plynovodu Nord Stream 2, jehož stavbu řídí Rusko. Berlín tehdy Trumpova slova odmítl a uvedl, že je otevřen diverzifikaci svých energetických zdrojů.

  • Trump jde po obchodních praktikách Číny

    Čínu odsoudil za zneužívání obchodu a krádež duševního vlastnictví. Trump uvedl, že takové zneužívání už USA nebudou nadále tolerovat. Zdůraznil, že pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga stále chová velký respekt a lásku. Amerika ale bude podle něj vždy jednat ve svých národních zájmech a systematicky vyjednává o nových dohodách.

  • „Íránští vůdci rozsévají chaos, smrt a zkázu“

    Trumpův tón se mírně zvýšil, když hovořil o Íránu, který má podle něj „krvavý program”. Íránští vůdci prý nerespektují své sousedy, hranice ani svrchovaná práva národů. Obvinil také íránské lídry z plundrování zdrojů pro vlastní zisk. Odsoudil „hroznou jadernou dohodu” z roku 2015 a vyzval země, aby Írán úplně izolovaly. Spojené státy prý po listopadovém obnovení dřívějších postihů zavedou proti Teheránu další sankce.

  • Trump poděkoval Kimovi

    Trump si pochvaloval dosavadní postup v otázce denuklearizace KLDR, země, které minulý rok vyhrožoval „úplným zničením“. Poděkoval severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi za „jeho odvahu a kroky, které přijal“. Vděk vyjádřil také prezidentům Jižní Koreje, Japonska a Číny. Sankce uvalené na Severní Koreu budou ale podle něj trvat, dokud nedojde k úplné denuklearizaci.

  • Pokrok se Severní Koreou je podle Trumpa mnohem větší, než by rozuměla média

    Prezident Trump se při příchodu obrátil na tisk. Tvrdil, že se Severní Koreou dosáhl obrovského pokroku, mnohem většího, než by média pochopila. „Jak víte, nebyly provedeny žádné testy, žádné jaderné testy, žádné rakety. Rukojmí jsou zpět. Získáme zpět pozůstatky našich skvělých hrdinů. Tento proces a mnoho dalších přichází ve velmi blízké budoucnosti,“ uvedl Trump.

  • „Vidím naději v tomto světě,“ zahájil rozpravu Guterres

    Svět se potýká se zásadní krizí důvěry a nárůstem populismu, kvůli nimž je ohrožena mnohostranná spolupráce národů. Právě ta je však v současném světě ohrožovaném konflikty či globální změnou klimatu zcela zásadní. Na úvod všeobecné rozpravy to prohlásil generální tajemník OSN António Guterres.

    Podle Guterrese čelí svět „masivním, existenčním hrozbám“, s nimiž se může úspěšně potýkat jen prostřednictvím „kolektivního jednání pro společné dobro vedeného zdravým rozumem“.

    Guterres apeloval na světové lídry, aby kromě blahobytu svých občanů mysleli i na budoucnost celé planety a „podporovali reformovaný a posílený multilaterální systém“.

    Na závěr citoval nedávno zesnulého bývalého generálního tajemníka Kofiho Annana:

    „Sdílíme stejný osud a můžeme to zvládnout pouze bok po boku. To je důvod, proč máme OSN.“

  • „Trumpův a Pompeův sen se nikdy nestane skutečností”

    Írán vyloučil možnost americko-íránské vrcholné schůzky. O možnosti setkání vrcholných politiků USA a Íránu u příležitosti jednání Valného shromáždění OSN se v neděli zmínila americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová a vyjádřil se k tomu i ministr zahraničí Mike Pompeo.

    Írán čelí obnoveným americkým sankcím, když Spojené státy letos odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Írán se potýká s hlubokou ekonomickou krizí. Trump si myslí, že sankce pomohou Teherán přesvědčit, aby začal jednat o nové dohodě, jež podle amerického prezidenta odstraní nedostatky té minulé.

  • Co letos čekat od Trumpa?

    Minulý rok Donald Trump začal rekapitulací svých úspěchů a chválil, jak dobře funguje akciový trh v USA a jak míra nezaměstnanosti v USA klesá. Očekává se, že se Trumpův letošní projev ponese v pohodném duchu.

Reklama

Hlavní zprávy