Hlavní obsah

Na vybraných pražských loukách se do podzimu budou pást ovce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stáda ovcí a koz spásají porost na pozemcích ve zvláště chráněných oblastech na území hlavního města letos již po dvacáté. Nyní údržbu vybraných pozemků zajišťují tři stáda ovcí a koz a dvě stáda skotu, celkem asi 230 zvířat.

Článek

ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí hlavního města Vít Hofman. Tradiční pastva byla obnovena v roce 2000.

„Spásání trávy ovcemi, kozami či kravami je naprosto ekologický a šetrný způsob, jak se zbavovat vysoké trávy, a to i v těžko přístupném terénu. Půda také dostává zpět potřebné živiny, což se o motorových sekačkách říct nedá,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu), v jehož kompetenci je mimo jiné oblast životního prostředí.

Pasoucí se stáda ovcí, koz a skotu je možné v chráněných oblastech na území hlavního města vidět od jara do podzimu. Pastva v konkrétní lokalitě je vždy vymezena, veřejnost může v jejím okolí procházet po chodnících a pěšinách bez omezení. Majitelé psů by však v blízkosti zvířat měli mít své psy na vodítku.

V současné době jsou podle Hofmana k pastvě využívána stáda soukromých zemědělců. Roční náklady hlavního města na pastvu ovcí a koz jsou zhruba 950.000 korun, pastva skotu je o více než polovinu levnější.

Ovce spásají především trávu, kozy okusují listy dřevin. Každé stádo ovcí a koz tvoří zhruba 70 zvířat, přičemž v nich převažují ovce. Každoročně se pasou na desítkách míst, například v Prokopském a Šáreckém údolí nebo na Vidouli.

Podmáčené a vlhké louky spásají dvě stáda jalovic. Jedno stádo o 12 kusech se nyní pohybuje na loukách v oblastech Milíčova, Šáreckého údolí a Šeberova. Dalších 15 krav je od května na suchém poldru Čihadla.

Celodenní dohled nad stády zajišťují soukromí zemědělci. Hlídá se, zda zvířata spásají jen území, která jsou k pastvě určená. Díky měnícím se termínům pastvy na jednotlivých územích je rovněž zajištěno, že ovce, kozy a krávy nespásají každý rok totožné druhy rostlin.

Ve špatně přístupných oblastech je pastva jedinou možností, jak se o lokality starat. Tento způsob údržby zeleně vytváří vhodné podmínky pro udržení biodiverzity. Zvířata spásáním trávy narušují travní drn a vytvářejí tak plochy bez vegetace, což přispívá k druhové pestrosti. Dostávají tím prostor například konkurenčně slabší druhy rostliny.

Pastva na území Prahy patří mezi historické způsoby údržby zeleně. Kontinuita byla naposledy na delší dobu přerušena po druhé světové válce. Obnovena byla v roce 2000. Ke stádům ovcí a koz se v roce 2012 připojily i jalovice.

Reklama

Související témata:

Doporučované