Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny operovala jednotka ruské FSB. Dokazuje to video

Svět bez obalu: Na východě Ukrajiny operovala jednotka ostřelovačů ruské Federální bezpečnostní služby. Prozradilo je video, které si sami natočili.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Několik let trvající ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a proruskými separatisty. Kyjev během války ztratil kontrolu nad územím na východě Ukrajiny. Tamní vláda spolu se Západem obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů.

Článek

Úvodní video, které zveřejnila ukrajinská armáda, ukazuje s největší pravděpodobností jednotku ruské Federální bezpečnostní služby během operace na východní Ukrajině. Potvrzují se tak už dříve zveřejněné informace o působení ruské armády na východoukrajinském území.

Jak ukrajinské bezpečností složky video získaly, neuvedly. Rusko přesto nadále popírá, že by jeho jednotky operovaly na ukrajinském území, a to i přes rozsáhlé důkazy o opaku.

Dotazovaní experti se shodují, že video dokazuje působení ruské zvláštní jednotky na východě Ukrajiny. Potvrzuje to Gustav Gressel z Evropského výboru pro zahraniční vztahy: „Mají na sobě mnoho věcí, které používá FSB - neprůstřelné vesty, služební pistole, ostřelovací pušky, kamufláž, zařízení pro pořizování údajů o počasí, to vše patří mezi vybavení FSB.“

Přestože Rusko opakovaně tvrdí, že separatističtí bojovníci na východě Ukrajiny jsou vesměs jen dobrovolníci, vybavení, které má jednotka na videu, tomu neodpovídá. Většina členů týmu má to nejmodernější vojenské vybavení - například válečnou radioelektronickou soupravu, která je v Donbasu zřídka kdy k vidění. Další klíčový důkaz je například samopal AK-105, který podle expertů není možné koupit v civilním obchodě a nikdy nebyl exportován na Ukrajinu - ani prostřednictvím armády, ani jinou bezpečnostní organizací.

Nezisková organizace „Vraťte se zpátky živí“, jež shání peníze, za které kupuje ukrajinským jednotkám vybavení, také toto video okomentovala. Tohle je prý nejdražší vybavení, které skupina měla: ve Francii vyrobené sledovací zařízení.

„Má to mnoho funkcí. Je tam zabudovaná infrakamera, video i fotoaparát a také laserový dálkoměr. Také je možné to propojit s počítačem. Je to velmi zajímavá věc,“ dodává další vojenský expert.

Tým měl u sebe i britskou ostřelovací pušku. Jiná fotografie, která byla pořízena před několika lety, ukazuje ruské vojenské ostřelovače, kteří používají stejnou pušku Accuracy International AX 338, tak i výbavu Safran Vectronix.

„Vysoce kvalitní infrakamery, které stojí v průměru od 15 000 dolarů. Puška okolo 15 000 do 20 000. Sledovací zařízení, které mají na videu, stojí okolo 30 000 dolarů. Je těžké si představit, že by takové vybavení měla malá soukromá jednotka. Je to velmi komplexní, velmi drahá výstroj. Znamená to, že to bylo poskytnuto nějakým státem, a není žádné jiné vysvětlení, než že se jednalo o ruskou armádu,“ shrnuje vybavení jednotky vojenský expert Ruslan Špakovič.

Ukrajinské vojenské vedení uvedlo, že video bylo natočeno v průběhu dvou dnů - 26. a 27. února. Během této doby byl zabit ve stejné oblasti i důstojník ukrajinské armády Volodymyr Fedčenko.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované