Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny začal odsun vojáků znepřátelených stran. Předešlé pokusy se nepovedly

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci.

Reklama

Kolem poledne začalo organizované stahování vojenských sil znepřátelených stran z oblasti města Zolote (které leží na území samozvané Luhanské lidové republiky, tedy separatistické enklávy). Obě strany jsou odhodlány příměří dodržet.

Článek

U města Zolote na východě Ukrajiny v úterý začalo další odpoutávání jednotek ukrajinské armády a sil proruských separatistů. Podle ukrajinských a ruských médií to oznámil ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko v ukrajinském přístavním městě Mariupol. Následně tuto zprávu potvrdila ukrajinská armáda a také představitel povstalců v Luhanské oblasti, kde se Zolote nachází.

O oddělení sil znepřátelených stran na východoukrajinském bojišti rozhodli počátkem října účastníci mírových rozhovorů v Minsku. První podobná operace se už v červnu uskutečnila u obce Stanycja Luhanska, další dvě měly následovat v lokalitách Zolote a Petrivske. Stažení se ale neuskutečnilo kvůli vzájemnému obviňování ze střelby.

Podle BBC začalo další stahování 9. října, přerušily ho však střety mezi ukrajinskou policií a válečnými veterány, kteří chtěli zabránit stažení ukrajinských sil. Před třemi dny prezident Volodymyr Zelenskyj veterány navštívil a nařídil jim, aby ukončili agresi.

Úterní stahování obou znepřátelených táborů, Ukrajiny a proruských separatistů, pak začalo kolem poledne. „Odpoutávání probíhá právě teď, začínáme dneškem,“ řekl Prystajko před začátkem investičního fóra v Mariupolu. „Zdrželi jsme se, protože toto stažení není jednoduché a muselo být připravené a kontrolované ze strany OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě),“ dodal podle agentur TASS a Unian.

O něco později informaci potvrdil „ministr zahraničí“ samozvané Luhanské lidové republiky Vladislav Dějněgo. „Nakonec se nám podařilo přimět Ukrajinu, aby přestala s narušováním v místě odpoutávání v Zolote,“ řekl podle agentury TASS. „Bez ohledu na to, že jsme informaci o připravenosti ukrajinské strany provést stažení obdrželi necelé dvě hodiny od začátku odsunu, my jsme byli připraveni provést tyto kroky už od 7. října, data dohodnutého na zasedání kontaktní skupiny 1. října,“ dodal.

Vytvoření nárazníkové zóny, ale i uznání samosprávného statusu povstaleckých zón, s nímž Kyjev po dlouhém váhání vyslovil v Minsku souhlas, by se mělo stát předpokladem summitu normandské skupiny. Schůzka nejvyšších představitelů čtyř zemí – Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie – může být šancí k definitivnímu ukončení krveprolití v Donbasu, které si od roku 2014 vyžádalo přes 13 tisíc lidských životů a z domovů vyhnalo přes milion lidí.

Prystajko v úterý podle agentury Unian v souvislosti s odpoutáváním sil u Zolote na dotaz novinářů vyslovil naději, že se summit normandské skupiny uskuteční do konce listopadu. Řekl přitom, že návrh data už existuje, ale všechny strany s ním zatím nevyslovily souhlas.

Reklama

Doporučované