Hlavní obsah

Na Vyšehradě se lidé rozloučili se zesnulým režisérem Filipem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rodina a blízcí se dnes rozloučili v Praze s filmovým a televizním režisérem Františkem Filipem, který v sobotu zemřel ve věku 90 let.

Článek

Zádušní mše se konala v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě za dodržení opatření proti šíření nemoci covid-19. Informovala o tom Česká televize. Pohřbů a bohoslužeb se podle současných opatření platných pro pátý, nejpřísnější stupeň protiepidemického systému může zúčastnit maximálně 15 lidí.

Filip natočil na 600 dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů, včetně divácky oblíbených seriálů. Mezi nimi například Tři chlapi v chalupě, Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři či Cirkus Humberto.

Televizní seriály Filip tvořil s věhlasnými scénáristy jako Jiří Hubač, Otto Zelenka, Václav Pavel Borovička, Oldřich Daněk a Jaroslav Dietl a obsazoval českými hereckými hvězdami. Jejich zlatou éru zahájil v 60. letech zmíněnými Třemi chlapy v chalupě, kterým ještě předcházel loutkový Ferda Mravenec. Naposledy své režisérské umění divákům předvedl v cyklech Nadměrné maličkosti a 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem nebo v komedii Tři dámy s pistolí (2004).

Z filmů, které Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka, Kočár nejsvětější svátosti či Ikarův pád a navazující Tažní ptáci či Nezralé maliny. Vedle toho byl autorem přepisů opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Filip se narodil 26. prosince 1930 v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo, na FAMU začal studovat jako dvacetiletý v roce 1950. Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý. V roce 2011 převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v umělecké odvětví. O šest let později mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

Reklama

Související témata:

Doporučované