Hlavní obsah

Faltýnka nechceme. Kraj, kde minule kandidoval, jej za lídra nezvolil

Foto: Seznam Zprávy

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

aktualizováno •

Krajský sněm ANO na Vysočině v pondělí rozhodl o tom, kdo tady bude lídrem kandidátky hnutí premiéra Andreje Babiše.

Článek

Den poté, co šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek oznámil, že možná skončí v politice, neuspěl na nominační konferenci v kraji, kde byl v minulých volbách lídrem.

Na Vysočině tehdy hnutí ANO jednoznačně zvítězilo se ziskem přes 28,6 procenta hlasů. Druzí Piráti měli 9,9 procenta. A Jaroslav Faltýnek měl v regionu nejvíce preferenčních hlasů ze všech politiků (i když celkově v ANO byl až patnáctý z osmasedmdesáti zvolených poslanců).

Jenže podle informací Seznam Zpráv tu předseda poslaneckého klubu ANO a Babišův klíčový muž přišel o potřebnou podporu spolustraníků.

Lídrem kandidátky v tomto regionu byl nakonec schválen krajský zastupitel a člen předsednictva hnutí ANO Martin Kukla. Za ním by se měl objevit Zdeněk Faltus a třetí pak Ludmila Řezníčková.

I když se na Vysočině chtěl Jaroslav Faltýnek opět stát lídrem, jedině oblastní organizace ANO v Pelhřimově ho před nominační konferencí podpořila. Stejně mu ale nominaci na lídra kandidátky nedala.

Další politici ANO z Jihlavy a Třebíče vzali jeho žádost o podporu pouze na vědomí. Spolustraníci z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou pak nepodpořili Babišova klíčového muže vůbec.

Část členů ANO, s nimiž Seznam Zprávy už před konferencí mluvily, tak dokonce odhadovala, že sněm možná schválí kandidátku, na které Faltýnek nebude vůbec.

Krajská šéfka ANO na Vysočině Monika Oborná však zatím neřekla, zda byl Faltýněk navržen alespoň na další místa na kandidátce. Hnutí podle členů v této souvislosti připravuje tiskovu zprávu.

Do podoby kandidátky však může zasáhnout ještě celostátní výbor hnutí ANO. Ten o nich bude rozhodovat nejspíše v červnu.

V České televizi Jaroslav Faltýnek v neděli řekl, že přemýšlí, že kandidovat nebude. V této souvislosti dále prohlásil, že „je otrávený“ z obvinění, kterým čelí například po zveřejnění zápisků ze svého diáře. Tedy kauze, jejíž detaily popsaly Seznam Zprávy.

Také další členové z vedení ANO však potvrzují, že měl Faltýnek zájem kandidovat právě na Vysočině.

„Pokud vím, hovořilo se o Vysočině,“ řekl poslanec a člen předsednictva ANO Ladislav Okleštěk. I když Faltýnek uvádí trvalé bydliště v Prostějově, tedy v Olomouckém kraji, tak se podle Oklešťka neřešilo, že by tu byl i na kandidátce.

Právě o podobě kandidátky v tomto regionu se rozhodovalo minulý pátek. Na prvním místě tu byl schválen právě Okleštěk, druhý pak poslanec Milan Feranec.

„Spíš si říkám, jestli se vůbec rozhodne kandidovat. Určitě je takový unavený z toho, co na něj pořád někdo vymýšlí,“ prohlásil Okleštěk.

Jaroslav Faltýnek zatím na dotazy Seznam Zpráv ohledně kandidatury nereagoval.

Reklama

Doporučované