Hlavní obsah

Na Vysočině začínají podzimní výlovy, zájem o ryby podle rybářů je

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině začínají podzimní výlovy, letošní poptávka po rybách je lepší než před rokem. Žďárské rybářství Kinských připravuje výlov Veselského rybníka na předposlední říjnový víkend.

Článek

Slavnostní výlov Štěpnického rybníka v Telči na Jihlavsku bude 30. října, organizuje ho Rybářství Nechvátal.

Výlov Štěpnického rybníka v Telči s programem pro veřejnost se koná každý rok. „Pokračujeme v tradici, která tady funguje pětadvacet, možná skoro třicet let,“ řekl dnes novinářům Pavel Nechvátal. Podotkl, že pouze vloni musela být doprovodná část výlovu zrušená kvůli epidemii. Rybník se podle něj na takové akce hodí, protože je z hráze od zámku dobře vidět.

„Já říkám, že začínáme požehnáním a končíme pasováním,“ uvedl Nechvátal. Pasování se týká mladých rybářů. U rybníka se budou prodávat rybí speciality včetně rybí polévky, a také živé ryby. Ze Štěpnického rybníka rybáři pravidelně vyloví něco přes deset tun ryb, odvážejí je na sádky. „Zatím to vypadá, že nebude takový blázinec, co byl loni. Začíná se to trochu lepšit,“ řekl Nechvátal k vyhlídkám na odbyt. Uvedl, že před rokem na trhu konkurovaly levné polské ryby.

Rybářství Kinských ve Žďáru nad Sázavou na podzim zatím lovilo ryby v menších rybnících. Výlov Veselského rybníka bude 23. a 24. října, lidé si tam mohou ryby také koupit. Lovit tentokrát rybářství bude ryby i z rybníka Velké Dářko, který má výměru 206 hektarů. Termín tohoto výlovu podle vedoucího rybářství Petra Kulhánka zatím nebyl stanovený.

Kvůli letošnímu chladnějšímu počasí jsou podle Kulhánka přírůstky u ryb nižší. Situace na trhu je ale lepší než vloni, kdy byl ryb přetlak. „Letos se to jeví tak, že poptávka po rybách je. Nemám obavu, že bychom ty ryby neprodali,“ řekl. Podle webu společnost na Žďársku spravuje rybníky s víc než 580 hektary vodní plochy.

Rybářství Vysočiny zahájilo podzimní výlovy před dvěma týdny. „Přelovovali jsme plůdky a násady do komorových rybníků. Tržní rybu budeme pravděpodobně lovit až začátkem listopadu, podle počasí, " uvedl Josef Nikl z rybářství. Akce pro veřejnost u výlovů toto rybářství nechystá. "Rybníky s velkou rybou máme v poměrně odlehlých lokalitách, tam je dost špatný přístup,“ vysvětlil.

I podle Nikla je o ryby zájem, poptávka je také po násadách a plůdku. Někteří zájemci si podle něj už teď zamlouvají plůdek a násadu na příští jaro. Rybářství se sídlem v Chotěboři spravuje rybníky s rozlohou okolo 65 hektarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované