Hlavní obsah

Na výzkumu Novičoku pracovali i vědci v Československu, říká německý chemik

Látky z kategorie Novičok v Československu zkoumali vědci kvůli bezpečnosti a aby porozuměli jejich vlastnostem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Expert na chemické zbraně tvrdí, že čeští a českoslovenští vědci zkoumali látky z kategorie Novičok. Jejich práci ale považuje za velmi přínosnou.

Článek

V bývalém Československu pracovali vědci na látkách ze stejné kategorie, v jaké je i nervový plyn použitý při pokusu zavraždit Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Seznamu to v rozhovoru řekl německý chemik Ralf Trapp, který je nezávislým poradcem a pracuje mimo jiné pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Československé výzkumné práce ale považuje za naprosto legitimní a přínosné, přímo produkovat Novičok vědci na tomto území prý nemohli.

„Jsem zcela přesvědčen o tom, že zde nebyla kapacita pro výrobu takových chemikálií a chemických plynů. Jsem si také jistý, že zde neprobíhaly žádné práce s cílem na někoho útočit nebo se pokusit vyrobit taktickou směs a pak ji testovat v terénu,” uvedl v rozhovoru pětašedesátiletý odborník, který dnes žije ve francouzském městečku poblíž švýcarsko-německých hranic, ale velkou část života strávil v Lipsku a v Erfurtu.

Trapp zároveň vysvětlil, že s látkami typu Novičok ve své kariéře nikdy nepracoval ani je nezkoumal. Při výzkumu v rámci Úmluvy o chemických zbraních, která sdružuje státy bojující proti uchovávání a vyvíjení nebezpečných chemikálií, ale získal o Novičoku potřebné znalosti.

K samotnému případu Skripalových uvedl, že jejich faktický návrat z nemocnice nemusí nic znamenat. Jed na ně nemusel tolik působit hlavně proto, že ho nejspíš absorbovali přes kůži na klice u dveří - nevdechli ho. Zároveň se ale podle Trappa u obou může projevit opožděný efekt otravy a můžou mít trvalé následky.

Chemik znovu potvrdil, že jed podle něj pochází ze státní laboratoře. Zacházet s tak extrémně toxickým materiálem, jako jsou jedy Novičok, prý vyžaduje prvotřídní zázemí a zkušenosti. V látce, se kterou přišli Skripalovi do kontaktu, pak bylo podle Trappa minimum nečistot a byla vyčištěna do ryzího stavu. I to ho vede k závěru, že jed nemohl vzniknout v žádné „garážové” laboratoři.

Omluva

Společnost Seznam.cz se tímto omlouvá paní Monice Tůmové, jejíž fotografie připojená k článku jako ilustrační záběr neměla spojitost s obsahem reportáže.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy