Hlavní obsah

Na washingtonské demonstraci bělošských nacionalistů se nesešlo ani 40 lidí. Postavily se jim tisícovky odpůrců

Ve Washingtonu se sešli příznivci krajní pravice.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ohlášené demonstrace bělošských nacionalistů Unite the Right 2 (Sjednoťte pravici 2) se ve Washingtonu zúčastnila v neděli večer jen hrstka extremistů. Agentura Reuters píše o 20 demonstrantech. Postavily se jim tisícovky odpůrců se slogany jako „Běžte domů“ nebo „Hanba, hanba, hanba“, napsala agentura DPA.

Článek

Podle reportérů deníku Washington Post demonstrantů byla necelá čtyřicítka. Organizátor akce Jason Kessler podle listu počítal s účastí přibližně čtyř stovek lidí. Kessler setkání svolal na výročí pochodu v Charlottesville, na jehož organizaci se také podílel.

Přesně před rokem shromáždění pravicových radikálů v Charlottesville přerostlo v násilnosti, během kterých neonacista najel autem do davu odpůrců bělošských nacionalistů. Jednu ženu zabil a dvě desítky lidí zranil.

Kessler tehdy o zabité Heather Heyerové na svém twitterovém účtu napsal, že byla tlustá a odporná komunistka a naznačil, že její smrt byla zasloužená.

Extremisté byli v menšině

Kesslera a hrstku jeho příznivců doprovodilo na místo setkání množství policistů. Nedaleko Bílého domu na extremisty čekala řada jejich odpůrců. Podle agentury Reuters se na protidemonstraci sešly stovky lidí, agentura DPA, stejně jako Washington Post, informovala o tisících.

Protidemonstranti za policejními zátarasy skandovali svá hesla a drželi transparenty se slogany jako „Zastavte rasistické útoky“ nebo „Postavte se proti pravičákům“. Potyčky se odehrály ve chvíli, kdy se do davu vmísili muž a žena s tričky na podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Demonstranti na ně pokřikovali, strkali do nich a polévali je vodou, napsala DPA. Pořádkové síly dvojici doprovodily k policii.

Americký prezident byl také cílem řady pokřiků a transparentů. Vloni byl Trump kritizován za to, že násilnosti pravicových radikálů jednoznačně neodsoudil a prohlásil, že vina je na obou stranách a že na obou stranách jsou dobří lidé. V sobotu ale na Twitteru uvedl, že odsuzuje všechny formy rasismu a násilí.

Kessler chtěl podle Washington Post výroční pochod znovu zorganizovat ve Virginii. Od tamních úřadů ale nedostal povolení. V Charlottesville se v neděli naopak konala demonstrace proti rasismu, které se zúčastnilo kolem 200 lidí.

Washington nechtěl bránit svobodě slova

Starostka Washingtonu k akci svolila, ač se s ní neztotožňuje. „Přestože stojíme zcela jasně proti tomu, co bude na setkání řečeno, víme, že je naší povinností chránit první dodatek ústavy,“ uvedla Muriel E. Bowserová. 

Kessler před setkáním nedaleko Bílého domu podle listu řekl reportérům, že se se svými příznivci sejde, aby bránil právo na svobodu slova a upozornil na nedostatečnou obranu práv bílých lidí. Většinu ze svého patnáctiminutového proslovu poté věnoval obraně loňského setkání v Charlottesville, které podle něj navštívili zejména mírumilovní lidé.

Reklama

Doporučované