Hlavní obsah

Na zábradlí kostela v Mořicích se po letech vrátili chybějící andílci

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na ozdobné zábradlí kostela sv. Martina v Mořicích na Prostějovsku se po bezmála dvou desítkách let vrátily dvě sochy andílků, o které církevní památku připravili zloději.

Článek

„Jedna socha se při krádeži rozbila a druhou zloději odvezli. Restaurátoři rozbitou sochu slepili a posléze vyrobili kopii ukradeného andílka,“ řekl starosta Mořic Tomáš Pavelka.

Barokní kostel sv. Martina v Mořicích byl postaven v roce 1709. O 20 let později k němu doplnili ozdobné zábradlí s 20 sochami svatých od žáků významného českého sochaře Matyáše Brauna. Cenný soubor byl ale podle Pavelky ochuzen o dvě nejmenší sochy andílků. „Před 17 lety se pro ně totiž pod rouškou noci vypravili zloději. Jednu sochu ukradli, druhá jim ale z ochozu spadla na zem a rozbila se,“ uvedl Pavelka.

Tehdejší starosta ráno po krádeži sesbíral úlomky, na které se andílek roztříštil. Restaurátoři dokázali slepit sochu dohromady a chybějící kousky domodelovali. Socha poté dlouhá léta čekala na obecním úřadě na návrat na kostelní zábradlí. Letos obec pověřila olomouckého restaurátora Ladislava Werkmanna, aby pomocí archivní fotografie vymodeloval kopii druhého andílka, která poté byla na zábradlí instalována.

Návrat dvojice soch na kostel finančně podpořila obec, přispěly místní spolky a pozadu nezůstali ani zastupitelé. Obyvatelé Mořic díky tomu mohou opět obdivovat oba andílky, jak to zamýšleli Braunovi žáci. „Nová socha je vytvořena z probarveného umělého kamene a vznikla jako výdusek ve formě. Obě sochy andílků jsou k sobě otočeny zády, každá na jedné straně kostela, a tvoří tak přirozené protějšky,“ podotkl Werkmann.

Reklama

Související témata:

Doporučované