Hlavní obsah

Na zachraňovaném zámku ve Stvolínkách začnou s výměnou oken

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Záchrana obecního zámku ve Stvolínkách na Českolipsku, který v minulosti sloužil jako letní biskupská rezidence, letos vstoupí do další fáze. Na památce ze 17. století zařazené mezi ohrožené se začne s výměnou oken.

Článek

Jen v prvním patře jich je 40, řekla ČTK starostka obce s 300 obyvateli Pavlína Ištoková.

„Letos je nedokážeme všechny vyměnit. Když dostaneme všechny přislíbené dotace, tak zvládneme tři čtvrtiny,“ dodala starostka. Podle ní si výměna všech 40 oken v prvním patře vyžádá asi 1,2 milionu korun, dotace má obec slíbené z ministerstva kultury a od Libereckého kraje.

Na obnově třípodlažního zámku postaveném v polovině 17. století na místě tvrze pracuje obec dlouhodobě. Začalo se střechou, její oprava trvala pět let a vyžádala si deset milionů korun. Loni a letos se pracovalo na zvelebení nádvoří tvořeném arkádami, které na rozdíl od jiných podobných staveb na severu Čech zůstaly otevřené. „Povedlo se nám opravit arkády na zámku od prvního nadzemního podlaží nahoru,“ uvedla starostka. Loni do oprav arkád šlo 2,5 milionu korun, zhruba stejná částka to bude letos.

Zámek je směsicí stylů. Spodní podlaží je gotické, první renesanční a podkrovní prostory barokní. Nejzajímavější je první patro, kde jsou fresky na stěnách a na stropech. Přístupný je zámek zatím jen při dnech otevřených dveří. „Letos jsme měli naplánované tři, koronavirus nám to trochu přetrhl, protože jsme měli mít otevřeno na Velikonoce. Doufáme, že otevřeme 12. září,“ dodala starostka.

Zámek v minulosti patřil převážně církvi. Po druhé světové válce začala památka chátrat. Patřila zemědělskému družstvu, sloužila i jako depozitář muzea a archiv, byly v ní i byty. Na obnově interiérů se zatím nepracuje, nejprve se budou muset opravit zdiva a fasády. Uvnitř se zachovaly nejen malby na zdech, ale i štukové stropy, původní dveře nebo třeba kachlová kamna.

Reklama

Doporučované