Hlavní obsah

Na zámek Konopiště se vrátil vzácný renesanční štít ukradený nacisty

Foto: Jiří Kubík

Konopiště.

Reklama

Na zámek Konopiště se po téměř 80 letech vrátil renesanční štít, který odtud odvezli nacisté za druhé světové války. Dílo se v poválečné době dostalo do sbírek Muzea umění ve Filadelfii, kde ho objevil historik Ladislav Čepička.

Článek

Filadelfské muzeum po dlouhém ověřování původu památky štít vrátilo Česku. Od úterý si ho budou moci prohlédnout návštěvníci Konopiště, kde je vystaven ve vitríně v zámecké zbrojnici, uvedla na dnešní tiskové konferenci ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková.

Čepička novinářům řekl, že se začal zajímat o předměty odcizené nacisty z Konopiště už před mnoha lety, když zpracovával konopišťskou sbírku zbraní. V 90. letech minulého století na toto téma publikoval článek a na jednom z kongresů se seznámil s bývalým kurátorem filadelfského muzea. Díky němu i dalším kolegům se dostal odcizenému štítu na stopu. K přesvědčení, že konopišťský štít je ve Filadelfii, dospěl v půlce 90. let, dlouhou dobu se však podle něj nic nedělo a nikdo ho nebral vážně.

Věci se podle Čepičky a Goryczkové daly do pohybu až v roce 2016, kdy se do záležitosti zapojilo ministerstvo zahraničí spolu se zmocněncem pro otázky holokaustu Antonínem Hradilkem. „Ta jednání byla velmi složitá, dlouhodobá, v podstatě od roku 2016 se intenzivně jednalo,“ uvedla Goryczková. Dohoda o vrácení památky byla uzavřena letos v červenci a před týdnem si zástupci NPÚ, ministerstva kultury a velvyslanectví ČR ve Washingtonu štít převzali ve filadelfském muzeu.

Podle Goryczkové bylo štěstí, že se štít dostal do významné umělecké instituce plné renomovaných odborníků. Díky jejich péči je ve výborném stavu. Zatím je na Konopišti uložen v provizorní vitríně, ale pracuje se na nové, která bude klimatizovaná, aby se zabránilo možnému poškození.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek uvedl, že navracení uměleckých předmětů je „komplikovaná disciplína“. V konkrétním případě podle ministra pomohl i zákon přijatý v USA za prezidenta Baracka Obamy, podle nějž mají Spojené státy v případě holokaustu a zločinů nacismu projevovat vstřícnost ve vracení předmětů.

Vzácný štít z 16. století zřejmě vyzdobil italský malíř Girolami di Tommaso da Treviso. První zmínka o něm je z roku 1695, kdy se stal součástí inventáře zbrojnice rodu Medicejů. Do sbírek arcivévody Františka Ferdinanda d'Este na Konopišti se dostal koncem 19. století. Nacisté ho v roce 1944 odvezli do Schwarzenberského paláce v Praze, měl se stát součástí připravovaného muzea Adolfa Hitlera v rakouském Linci. Poválečný osud památky není přesně zmapován. V roce 1954 štít v Paříži zakoupil do soukromé sbírky americký tabákový magnát Carl Otto von Kienbusch a později ho odkázal Muzeu umění ve Filadelfii, kde byl od roku 1977 umístěn.

Malovaný kruhový štít zdobí výjevy z římských dějin. Má dřevěné jádro pokryté sádrou a průměr 61 centimetrů. Zdobení vzniklo proškrabáváním šedé barvy, pod níž je zlatý podklad. Malba zobrazuje dobytí Nového Kartága Římany. Nejde o štít k boji, nýbrž ke slavnostním účelům, používal se například při vojenských přehlídkách. Jakou by mohl mít cenu, si Goryczková netroufla odhadovat.

Šéfka NPÚ připomněla, že Konopiště má unikátní sbírku 90 štítů, z nichž 19 je renesančních a devět malovaných. Čepička upozornil na to, že konopišťská sbírka je stále neúplná, dva podobné štíty má podle něj Vojenský historický ústav. Goryczková uvedla, že chce jednat o jejich vrácení. „Dostali jsme z Filadelfie jeden štít, tak by nemusel být problém dostat ze Žižkova dva štíty,“ dodala.

Nacisté si za války z Konopiště brali nejcennější předměty. S pátráním po ztracených artefaktech Čepička neskončil, nadále hledá některé zbraně z konopišťského zámku. Podle něj je to jako hledat jehlu v kupce sena, ale je naděje, že by i v tomto případě mohl být úspěšný.

Reklama

Související témata:

Doporučované