Hlavní obsah

Na zámku Hrádek u Nechanic se chystají na sezonu, opravují omítky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Novogotický zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku se připravuje na sezonu. Pracují tam restaurátoři, opravují se omítky a pracovníci připravují expozice.

Článek

Pokud to epidemická situace dovolí, památka je schopná otevřít okamžitě. „Ačkoli situace nenasvědčuje tomu, že bychom měli v nejbližších dnech otevírat, tak nezahálíme, pracuje se na 125 procent,“ řekl kastelán Martin Rejman. Pracovníci zámku uklízejí, připravují expozice a také pokračují restaurátorské práce a opravy.

V zámeckém objektu na chodbách opravuje štukatér vnitřní omítky. „Na konci loňského roku jsme dokončili první fázi těchto obnov, které se týkaly opravy štukové omítky ve vstupní hale. Štukatér se nyní přesouvá na východní část chodby, kde doplňuje nesoudržnou vrstvu vnitřních omítek, lze o nich hovořit také jako o sgrafitech,“ řekl Rejman. Celkové náklady na obě etapy oprav omítek by neměly přesáhnout 80 tisíc korun.

V plánu je také oprava vnější fasády zámku, která se opravuje postupně. Pokud budou peníze, chtěli by na zámku zahájit opravy v letošním roce. Mělo by jít o horní část prostřední věže, takzvané Kardinálky. „Je to naše přání, ale finance tomu zatím nenasvědčují. Po projednávání rozpočtu víme, že v letošním roce, i vzhledem ke covidové situaci, budou finanční prostředky velmi omezené,“ řekl Rejman.

Na zámek Hrádek u Nechanic, který je ve správě Národního památkového ústavu, tvrdě dolehla koronavirová krize. Pandemie koronaviru propukla v ČR loni na jaře a trvá doposud. Památky byly loni kvůli vládním opatřením několik měsíců uzavřené. Zámek zaznamenal pokles návštěvnosti téměř o polovinu, což odpovídalo významnému propadu tržeb.

„Zatímco náš zámek navštíví v průměru až 40 tisíc lidí ročně, tak minulý rok se čísla pohybovala jen okolo 23 tisíc. Od roku 1989 šlo loni o nejnižší návštěvnost na našem zámku,“ řekl Rejman.

Zámek Hrádek u Nechanic je hodně závislý na tradičních akcích pro veřejnost, z nichž většina se loni kvůli pandemii nekonala. Proto ani rozvolnění opatření loni v létě hospodaření zámku významně nevylepšilo.

„Letní sezona byla poměrně silná, ale v našem případě byla srovnatelná například s rokem 2019. Na prohlídky sice přišlo více lidí, ale vzhledem k tomu, že nebyly akce, tak se nám to srovnalo do průměru. Jsme závislí na velkých akcích, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce na zámku, které neproběhly. Nekonaly se například ani tradiční zámecké slavnosti,“ řekl Rejman.

Hrádek u Nechanic dal postavit v letech 1839 až 1857 František Arnošt hrabě z Harrachu jako své reprezentační a letní sídlo ve stylu tudorské gotiky. Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení.

Reklama

Doporučované