Hlavní obsah

Na zámku Kačina stěhují sbírkové předměty do nového depozitáře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek Kačina na Kutnohorsku loni využil dnů bez návštěvníků k investicím, které by nebyly možné za běžného režimu. Šlo třeba o opravy kotlů v apartmánech a ve skleníku, vložkování komína, opravy dveří a nátěry oken.

Článek

V těchto dnech pracovníci zámku stěhují sbírkové předměty do nového depozitáře v Čáslavi. ČTK o tom informovala Jitka Taussiková z Národního zemědělského muzea, které má na zámku pobočku.

Loni kromě toho začala rekonstrukce fasády v části předního průčelí a o čtvrtinu se rozšířilo parkoviště pro návštěvníky. V investicích zámek pokračuje i letos. „Budeme dále opravovat nejpoškozenější části fasády a řešíme opravu střechy. Její současný stav je nevyhovující a záměr je vrátit sem původní břidlicovou krytinu,“ uvedla Taussiková. Dalšími investicemi budou nový systém vytápění a oprava takzvaného ha-ha příkopu v parku.

Kačině loni klesla návštěvnost na 56 000 lidí z předloňských 68 000. Kvůli koronavirovým opatřením byly zrušeny akce pro veřejnost, například Koně na Kačině a Advent na Kačině. Nekonaly se ani vernisáže Příběh dřeva a Kačina na dotek nebo lektorské programy, jichž zámek běžně pořádá více než 20. Podle zájmu škol byly spuštěny jen v květnu a červnu. „Přišli jsme tak o tento typ cílové skupiny. Naopak během prázdnin jsme pro velký zájem rozšířili příměstské tábory na oba prázdninové měsíce,“ řekla Taussiková.

Kurátoři alespoň natáčeli videa a dělali kostýmované prohlídky. Krize je nasměrovala do venkovních prostor sadu a parku, kde pořádali různé aktivity a soutěže. „Uzavření zámku jsme využili také k pronájmu prostor filmařům – natáčela se zde štědrovečerní pohádka České televize O vánoční hvězdě a naposledy také seriál stanice HBO Oslo,“ dodala Taussiková.

Na letošek zámek chystá akce Víkend otevřených zahrad, divadelní festival Makačíno, Kačinské kořeny, koncert Michala hrůzy a představení muzikálů Drákula a Děti ráje, ale například i novou expozici o lnu a přadlenách. Muzeum předpokládá, že od června bude moci akce pořádat již standardně.

Jan Rudolf Chotek nechal Kačinu postavit jako své reprezentační sídlo v letech 1806 až 1824. Stavba je zasazena do rozsáhlého parku založeného roku 1789. Chotkové žili na Kačině a v nedalekých Nových Dvorech až do roku 1911, kdy jejich zdejší větev vymřela. Za druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže, v posledním roce války pak jednotky nacistických SS. V roce 1950 byl zámek předán do užívání zemědělskému muzeu, které v něm nabízí několik prohlídkových tras.

Reklama

Doporučované