Hlavní obsah

Na zámku v Čechách pod Kosířem se chystá tradiční Empírový den

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Taneční seminář, piknik či empírový ples doprovodí letošní ročník Empírového dne, který se ponese v duchu knih jedné z nejznámějších anglických spisovatelek Jane Austenové.

Článek

Konat se bude v náhradním termínu v neděli 13. září na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Půjde zároveň o jednu z největších sezonních akcí zámku, informovali ČTK pořadatelé přehlídky. Zapojit se mohou i návštěvníci akce, do života románových postav této autorky se mohou vtělit díky kostýmům.

Empírový den se koná v regionu již od roku 2015. První ročník této akce vznikl v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. „Nyní opakujeme tento jedinečný zážitkový den každý rok pro všechny, kteří si chtějí na chvíli vyzkoušet historii na vlastní kůži a z pouhých diváků se stát jejími aktéry,“ uvedla Katka Báňová z pořádajícího sdružení Jane Austen CZ.

Akce se v posledních letech přesunula do zrekonstruovaného klasicistního zámku v Čechách pod Kosířem. Podle kastelána Romana Váni bude Empírový den jednou z největších akcí letošní sezony. Zámecké interiéry i prostorná oranžerie a anglický park o rozloze 21,5 hektaru dodává podle něj akci ideální kulisu.

Program začne v neděli dopoledne taneční lekcí anglických kontratanců v prostoru zámecké oranžerie. Poté si mohou návštěvníci užít piknik v zámeckém parku, na který naváže možnost jít po stopách malíře Josefa Mánesa spjatého s tímto zámkem a vyzkoušet si krajinomalbu v zámeckém parku pod odborným vedením. Akce vyvrcholí závěrečným plesem, během kterého se bude podávat slavnostní večeře. Na akci mohou vyrazit návštěvníci v historickém empírovém oděvu, není to však podmínkou. Více informací najdou zájemci na www.empirovyden.cz.

Jane Austenová (1775 až 1817), která poskytla námět ke konání této akce, byla anglická spisovatelka, autorka známých románů jako je Rozum a cit a Pýcha a předsudek. Je považována za zakladatelku moderního rodinného románu v anglické literatuře. Ve svém díle obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev.

Reklama

Doporučované