Hlavní obsah

Na zámku v Duchcově vznikl Valdštejnský grafický kabinet

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kabinet Je součástí nové prohlídkové trasy věnované Valdštejnům a je v něm na 300 grafik. Návštěvníci ho uvidí v nadcházející sezoně.

Článek

Grafický kabinet kdysi na zámku v Duchcově býval. „Víme, že v 1. polovině 19. století byl takový kabinet, ale v jiné části zámku. Tehdy tu bylo 148 bíle zarámovaných grafik. Později byl zrušen a převezl se na zámek Mnichovo Hradiště,“ řekla kastelánka zámku Lucie Šťastná. Soubor se posléze stěhoval na zámek Doksy a následně do Zákup. Historie Zákup ovšem není svázána s rodem Valdštejnů, proto Národní památkový ústav (NPÚ) rozhodl o jeho přemístění do Duchcova.

Kabinet se stal desátou místností trasy věnované rodu Valdštejnů. Hrabě Jiří Vilém z Valdštejna a jeho žena Antonie Pascalina Metternichová, vnučka známého kancléře Metternicha, obývali zámek až do své smrti. Mobiliář v nově zařízených místnostech byl do Duchcova svezen z depozitářů NPÚ a jiných zámků.

Grafický kabinet vznikl jako místnost v místnosti. „Vybudována byla speciální konstrukce, instalováno obložení. Odborníci restaurovali nejen samotné grafiky, ale právě i obložení. Zajistit bylo nutné kamenické či zlatnické práce,“ uvedla kastelánka.

Grafiky zachycují žánrové scénky, alegorické výjevy, karikatury, jsou tu pohledy na antické ruiny či portréty, přičemž nechybí podobizna Albrechta z Valdštejna, nejslavnějšího z rodu. Bitevní výjevy z válek o španělské dědictví zabraly celou jednu stěnu. „Každý návštěvník si tu určitě něco najde,“ poznamenala kastelánka.

Grafický kabinet měl být dárkem návštěvníkům k Vánocům, nakonec se kvůli protiepidemickým opatřením jeho zpřístupnění posunulo až na začátek nové sezony. Zatím se na zámku dokončuje propojení kabinetu s prohlídkovou trasou a hlavně uklízí. „Gruntuje se vše od sklepa až na půdu tak, aby bylo vše na start sezony připraveno,“ uvedla kastelánka zámku, který svou největší slávu zažil v 18. století, kdy jej obýval mimo jiné známý milovník žen Giacomo Casanova. Právě jemu je jedna prohlídková trasa také věnována.

Reklama

Doporučované