Hlavní obsah

Na zámku v Lednici začne revitalizace parku za 160 milionů korun

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na zámku v Lednici na Břeclavsku připravují velkou revitalizaci zámeckého parku za 160 milionů korun. Skončila soutěž na dodavatele stavby, nyní se připravují smlouvy. Samotné práce by měly začít na podzim letošního roku.

Článek

Revitalizace by měla skončit do konce roku 2023. „Projekt zahrnuje rekonstrukci francouzské zahrady, tedy opravu cest, trávníků, restaurování šesti soch a 12 váz a osazení novými lavičkami a odpadkovými koši, opravu katakomb, takzvaného Maurského domu a betonového mostu u něj a vybudování nové cesty pro koňské povozy vedoucí k minaretu,“ vyjmenovala kastelánka zámku Ivana Holásková.

V prostoru takzvaných katakomb pod zámeckým skleníkem je nyní umístěno malé občerstvení. Práce budou zahrnovat novou izolaci, ovlhčení, nové omítky, restaurování kašny se sochou a vybudování nových toalet pro návštěvníky. „Z vlhkého neútulného prostoru by měl vzniknou nádherný sál, který by měl sloužit jako výstavní síň,“ dodala kastelánka.

Takzvaný Maurský dům, nazývaný také Maurská vodárna, u zastávky vyhlídkových lodí dostane novou fasádu, opravy se dočká i betonový most přes zámeckou Dyji.

V parku vznikne také nová cesta k minaretu a prostor kolem minaretu čekají kosmetické úpravy, zejména trávníku. Několik desetiletí trvající rekonstrukce samotného minaretu skončila loni na podzim.

Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, který je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně 16 drobných staveb v krajině, takzvaných salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Reklama

Doporučované