Hlavní obsah

Na západě Francie zasahují policisté proti aktivistům. Deset let okupují místo, kde mělo vzniknout letiště

Aktivisté měli pozemek vyklidit do jara. Podle všeho nehodlají odejít v klidu.Video: Reuters

 

Reklama

Kontroverzní projekt na výstavbu letiště byl schválen v roce 2008, letos na jaře ho ale vláda prezidenta Emmanuela Macrona smetla ze stolu. Na místě stále zůstávají aktivisté.

Článek

Francouzská policie od rána zasahuje proti stovkám ekologických aktivistů a anarchistů, kteří dlouhodobě okupují místo poblíž města Nantes na západě Francie, kde mělo vzniknout letiště. Uvedlo to ministerstvo vnitra.

V lednu vláda prezidenta Emmanuela Macrona upustila od plánu vybudovat letiště ve městě Notre-Dame-des-Landes. Projekt měl stát 580 milionů eur a uvažovalo se o něm od 60. let. Ve Francii však vyvolával velkou kontroverzi a měl mnoho odpůrců.

Okolí místa na protest proti výstavbě v roce 2008, kdy byl projekt oficiálně schválen, obsadili anarchisté, farmáři a ekologičtí aktivisté. Proti stavbě se v uplynulém desetiletí opakovaně konaly demonstrace, mnohdy násilné.

Premiér Édouard Philippe v lednu, kdy se rozhodlo o ukončení projektu, řekl, že „nelegální obyvatelé oblasti musí do jara sami odejít, nebo budou vyhnáni“.

Britský deník The Guardian ale v této souvislosti poznamenal, že aktivisté rozhodně nezamýšlejí odejít v klidu. Připomněl fiasko, kterým skončila takzvaná operace César z roku 2012, kdy se zhruba 2000 četníků pokusilo oblast vyklidit. Zraněno při tom bylo mnoho lidí.

Reklama

Doporučované