Hlavní obsah

Na Západě Trump narazil, v Dubaji je to jinak. Chtějí prohloubit spolupráci

Foto: Bílý dům

Dosluhující americký prezident Donald Trump.

Reklama

Po útoku voličů Donalda Trumpa na Kapitol ukončuje spolupráci s prezidentem USA mnoho firem. Zatím jediný Trumpův obchodní partner, který naopak oznámil rozšiřování spolupráce, je developerská společnost DAMAC působící v Dubaji.

Článek

Dubajská developerská společnost DAMAC uvedla, že má zájem o rozšíření spolupráce s Donaldem Trumpem navzdory útoku jeho příznivců na Kapitol během minulého týdne. Je tak jedním z mála partnerů dosluhujícího prezidenta, který s ním nechce omezit spolupráci. Informovala o tom stanice CNN.

Firma DAMAC je partnerem jediného Trumpova golfové hřiště na Středním východě - Trump International Golf Club Dubai, otevřené v roce 2017. Podle informací z webu firmy Trump Organization pracuje DAMAC také na výstavbě dalšího hřiště s názvem Trump World Golf Club Dubai.

„Naše vztahy se skupinou Trump Organization, především s týmem Erica Trumpa, jsou báječné. Nemáme v úmyslu je nijak měnit ani rušit,“ řekl ve středu předseda firmy DAMAC Hussain Sajwani. Dodal, že by s Trumpem rád spolupracoval na projektu libovolného golfového hřiště kdekoliv na světě.

Mnoho společností se po útoku na Kapitol z 6. ledna snaží od odcházejícího amerického prezidenta a jeho podniků distancovat. Patří mezi ně i velké banky jako Deutsche Bank nebo Signature Bank, která dokonce začala uzavírat Trumpovy osobní účty.

Město New York se snaží ukončit smlouvy s firmou Trump Organization na provozování golfového hřiště Ferry Point ve čtvrti Bronx, kolotoče v Central Parku a dvou venkovních kluzišť.

Od Trumpa se nyní distancují i velké sociální sítě - jak Twitter, tak Facebook pozastavily prezidentovy uživatelské účty.

Dubajský podnikatel Hussain Sajwani ale v Trumpově jednání, které mělo vyprovokovat útok jeho nespokojených voličů na budovu Kongresu USA, nevidí překážku k další spolupráci.

„Vždy se držíme stranou od politiky, neangažujeme se v ní a nemáme žádná stanoviska k politickým problémům. Jsme zkrátka obchodní organizace. Vztahy s Trumpovou společností nám vždy sloužily dobře,“ uvedl Sajwani.

Dubajský developer už v minulosti stál po boku Donalda Trumpa během vln kritiky. Například když v roce 2017 americký prezident zakázal uprchlíkům z některých muslimských zemí vstup do USA, prohlásil Sajwani, že zákaz nebyl v žádném případě diskriminační.

Reklama

Související témata:

Doporučované