Hlavní obsah

Na Zelném trhu bude letos nabízet farmářské výrobky 58 prodejců

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Sezona prodeje farmářských výrobků na brněnském Zelném trhu může začít. K otevření prodejních stánků je již třeba pouze zlepšení epidemické situace.

Článek

Letos tam bude své produkty nabízet 37 prodejců-zemědělců, tedy o tři víc než loni. O jednoho na 21 se zvýšil také počet prodejců-obchodníků. Trhy letos potrvají minimálně do 8. listopadu, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu. „Navíc je doplní i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky. Bývají to drobní pěstitelé, kteří nabízejí přebytky ze svých zahrádek, například květiny, bylinky, jarní cibulku nebo třeba ředkvičky, kedlubny a další. I drobní pěstitelé na trh patří,“ sdělila radní Ludmila Oulehlová, do jejíž gesce správa trhu spadá.

Kromě tradičních zemědělců a obchodníků se ke stálému prodeji přihlásila například společnost Asparagus Moravia, která už v minulém roce nárazově nabízela chřest vypěstovaný na Moravě. Po několikaleté pauze se vrátí například zemědělec Oldřich Jakš s nabídkou jahod, meruněk, rajčat, paprik a dalšího ovoce a zeleniny.

„Kapacita tržiště činí 130 prodejních míst, tedy prodejních stolů. Každý z prodejců si zabírá dva, tři i více prodejních míst podle potřeby. Každý však prodává v různém časovém období, podle toho, zda se zaměřuje na rané produkty, letní ovoce nebo například podzimní plodiny,“ dodala Oulehlová.

Městská část čeká na přechod z pátého stupně protiepidemického systému do čtvrtého, ve kterém lze prodávat na venkovních trzích za určitých podmínek. „Obsazené je pouze každé druhé stanoviště pro stánek, mezi stánky musí být rozestup minimálně čtyři metry, v prodeji jsou pouze potraviny s výjimkou alkoholu, zakázaný je prodej občerstvení a alkoholu ke konzumaci na místě, omezený je také počet zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních. Zakázáno je také umístění stolů a míst k sezení,“ dodala Dobešová.

Reklama

Doporučované