Hlavní obsah

Na Zemana se zapomnělo, městys na Vysočině už fandí jiným

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Volby v Novém Veselí. Na časy, kdy v tomto městysi pobýval Miloš Zeman, se už skoro zapomnělo.

Reklama

Reportáž z Nového Veselí na Vysočině, kam odjel před lety Miloš Zeman „objímat stromy“, když se po svém premiérském angažmá na čas stáhl z politiky.

Článek

Kostelní zvony odbily šestou hodinu a krátce poté zazněl na zahrádce bývalé hospody U prezidenta v Novém Veselí radostný výkřik. Právě se zlomil výsledek voleb k vítězství opozice.

„Teď je řada na našem panu prezidentovi,“ ukazuje postarší muž směrem, kde stojí chalupa, na niž se v prvních letech 21. století uchýlil Miloš Zeman, když přerušil na několik let politickou kariéru a odjel jako důchodce na Vysočinu „objímat stromy“.

Ukazuje se však, že v posledních letech Miloše Zemana v Novém Veselí málokdo viděl anebo s ním mluvil. O tom, že do městyse nedaleko Žďáru nad Sázavou prominentní chalupář přijel, se místní dozvídají většinou až zpětně z médií.

Výjimkou je Zemanův soused, sedmadvacetiletý David Zaťko. Zvedá kolečko se štěrkem, objíždí zahradu a vysype ho před vchodové dveře. Zpevňuje příjezdovou cestu nejen do své, ale i do prezidentovy části rozlehlého stavení. S Milošem Zemanem mají společné vstupní dveře, vnitřní prosklenou chodbu, a tudíž ví, kdy je třetinový majitel domu v Novém Veselí přítomen.

„Uvnitř to, prosím, nefoťte, to by se panu Zemanovi nelíbilo,“ říká muž pracující jako projektový vedoucí v automobilce. Před třemi lety si koupil z bývalého mlýna z 15. století také třetinu a sdílí ji s hlavou státu. Že je momentálně jejich společná chodba plná stavebního materiálu, prý nikomu nevadí. VIP soused už skoro nejezdí.

„Je to takový soused-nesoused. Prezident přijede jednou ročně na pár dní v létě, a pro mě to znamená jediné, že nemám používat pilu, abych ho nerušil při odpočinku,“ říká David Zaťko a lopatou nakládá další kolečko, aby společná přístupová cesta byla do zimy hotová. „Jednou jsem tu možná zahlédl prezidentovu dceru, ale jinak je jeho část naší společné nemovitosti prázdná,“ dodává.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ve třetině stavení bývalého mlýna našel Miloš Zeman dočasný azyl, když na několik let přerušil politickou kariéru.

I podle dalších místních Miloš Zeman už s lidmi z Nového Veselí v kontaktu víceméně není.

Hospoda, která se léta jmenovala U prezidenta, změnila majitele i jméno. „Prý ve městě jsou ještě chlapi, kteří Miloše Zemana znali a vídali se s ním osobně, ale nevím, kdo,“ krčí rameny nová majitelka restaurace nyní pojmenované U Bílé růže Žaneta Tothová. „V této hospodě každopádně léta nebyl, co vím od bývalých provozovatelů.“

Na hrázi Veselského rybníka, kde se každoročně prezident nechává fotit při plavbě v nafukovacím člunu, venčí psa postarší dáma. „Dejte s ním pokoj, vždyť tu už léta nebydlí,“ mává rukou směrem k nedalekému bývalému mlýnu.

Také starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek musí přemýšlet, kolikrát se během jeho desetiletého působení v čele městyse s prezidentem vlastně osobně setkal. „Zřídka,“ odpoví stručně. „Před mnoha lety se ještě přišel čas od času na radnici zeptat, co a jak, ale to je hodně dávno,“ loví v paměti starosta zvolený jako nezávislý za KDU-ČSL.

„Určitě to tu má rád, ale těch skutečně jemu blízkých lidí už moc nežije,“ míní.

Sobota byla volebním dnem, a tak byl v Novém Veselí největší frmol nejen v místní moštárně, ale také před obecním úřadem.

Sedmasedmdesátiletá Marie Musilová sem přivezla dceru a vnučku. Sama počkala v autě. „Já byla volit už včera večer po mši,“ říká vitální dáma. Koho? Z palubní desky odlepuje kartičku s obrázkem Panny Marie měnící se pohybem ruky v Ježíše Krista. „Vždy volím KDU-ČSL a letos jsem to dala Spolu. Přiměl mě k tomu rozhovor v Katolickém týdeníku, kde o sobě Petr Fiala říká, že je pokřtěný věřící, “ odpovídá.

Lidovci mají v Novém Veselí tradičně silnou základnu. Vyhráli tu čtvery poslední volby. Krajské, evropské, komunální a v koalici Spolu i ty letošní parlamentní (38,62 procenta).

Volby v Novém Veselí

StranaVýsledek
Spolu38,62 %
ANO19,75 %
Piráti a Starostové14,00 %
Přísaha8,25 %
ČSSD6,00 %
SPD5,00 %
KSČM4,25 %

Své první volby si v sobotu kolem oběda odbyli i místní teenageři. Devatenáctiletý autotronik (specialista na elektroniku v autech) Jaroslav Kasal dal hlas koalici Spolu. Říká, že volil strategicky, tedy že hlavně šlo o to porazit Andreje Babiše.

Vítězné koalici dala hlas stejně stará Veronika Danihelová, studentka pedagogické fakulty. Té zas vyhovuje TOP 09. A do třetice i o šest let starší marketér Marek Nejedlý. Také mu šlo o to vyšachovat hnutí ANO.

I pro prvovoliče jsou časy Miloše Zemana v Novém Veselí dávno pryč. Nikdo z nás tu prezidenta na vlastní oči neviděl, shodují se. Jen Marek Nejedlý přiznává, že ho kvůli známému politikovi neměli rádi místní dobrovolní hasiči.

„Před druhou prezidentskou volbou jsem měl trochu upito a přimaloval jsem mu na jím vlastnoručně podepsaný portrét v hasičárně brýle, kozí rohy a bradku,“ ukazuje svůj výtvor v mobilním telefonu. „No, měl jsem to u hasičů tak dva až tři roky pořádně na talíři. Někteří na prezidenta Zemana nedají dopustit,“ dodává nyní už s úsměvem.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

I voliči Volného bloku přišli k volbám. A způsobili rozruch.

O chvíli později vychází z úřadu další mladý volič. Pětadvacetiletý Milan Pytlík vzbudil ve volební místnosti rozruch, protože odmítl volit s ochranou úst. „Celý stát je v prde.i. Vládne tu vakcinační apartheid. Volil jsem poprvé a volil jsem Volného blok. Bez respirátoru,“ chlubí se mladík. Členové volební komise však po něm museli vydezinfikovat pultík za plentou, aby se mohlo ve volební proceduře pokračovat.

Nebylo to totiž zdaleka poprvé. Dezinfikovat se muselo i po prostovlasém muži, který z volební místnosti doslova vyběhl se slovy: „Tak jsem odvolil bez roušky. No a co? Šaškárna je to. Ať jdou s tou ochranou do háje.“

Zapisovatelka volební komise Petra Bartoňová říká, že během voleb zažili takovou věc asi ve dvaceti až třiceti případech. „Tak polovina lidí si respirátor zapomněla, druhá ho záměrně neměla,“ odhaduje.

Poslední, kdo v Novém Veselí přišel volit, byl šestadvacetiletý Jiří Šilhan. „Málem jsem to kvůli Českým drahám nestihl,“ říká s úlevou. „Táta pro mě musel přijet na nádraží a autem mě odvézt rovnou sem,“ vysvětluje prodejce stavebního materiálu.

Říká, že si svou povinnost splnil a že teď je řada, aby konal prezident Zeman. „Snad nás nezklame,“ přeje si Jiří Šilhan.

Reklama

Doporučované