Hlavní obsah

Na zlínské Letné začne stavba bytů pro lidi s duševním onemocněním

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve zlínské části Letná začne příští týden stavba bytů pro lidi s duševním onemocněním. Půjde o dva objekty spojené krčkem, bude v nich celkem 11 malometrážních bytů.

Článek

Stavba by měla být dokončena v únoru roku 2023. Cena je 27 milionů korun bez DPH, uvedl na středečním večerním setkání s obyvateli Letné jednatel stavební společnosti Stavyma Dušan Machů.

Někteří obyvatelé Letné se stavbou nesouhlasili, upozorňují zejména na nevhodnost objektu v husté zástavbě s památkově chráněnými baťovskými domky. Zvolené místo ve svahu je podle nich nevhodné a projekt zbytečně prodraží. Poukazovali také na to, že na Letné je již koncentrována řada sociálních služeb pro lidi s postižením a město do čtvrti mnoho let neinvestovalo. Ve špatném stavu jsou tam komunikace, problémem je například také špatný odtok vody při silnějším dešti. Lidé zmiňují i chybějící zázemí pro rodiny s dětmi i starší obyvatele. Zastánci projektu naopak zdůrazňovali, že je potřebný.

Duševně nemocní se v objektu sociální rehabilitace naučí samostatnosti, k dispozici však budou mít nepřetržitou odbornou pomoc. Obyvatelé bytů se budou vybírat ze současných klientů služby Horizont, která na Letné od roku 2007 funguje. Podle vedení města tak obyvatelům nehrozí nebezpečí, klienti Horizontu na Letnou již mnoho let docházejí, zařízení poskytuje sociální rehabilitaci lidem s duševním onemocněním ambulantní a terénní formou.

Podle Machů se na pozemku již dělá přeložka elektřiny, po převzetí staveniště příští týden začnou stavební práce, přeložka vodovodu a kanalizace, také přípravné práce pro pilotáž. Obyvatelé žijící v ulici Bratří Sousedíků se obávali pohybu těžké techniky, podle Machů bude v ulici jezdit jen auto s nosností do deseti tun. „Objem materiálu by měl být 300 kubíků zeminy a 300 kubíků betonu. S tím by se mělo manipulovat, to jsou největší položky, které by tam měly přijet nebo odjet,“ uvedl Machů. Podle zástupců městského úřadu by po dobu stavby nemělo být omezeno parkování v úzké ulici. Automobily na stavbu budou jezdit z ulice A. Randýskové po Bratří Sousedíků, u stavby se otočí a stejnou trasou odjedou.

Někteří majitelé okolních baťovských domů se obávají problémů s parkováním, také možného praskání domků. „Může tam taky přestat téct voda a může se narušit kanalizace, protože všechny sítě jsou staré,“ uvedla obyvatelka Eva Šviráková. Podle zástupců městského úřadu by neměla stavba způsobovat silné vibrace. Lidé si také mohou vyfotit současný stav svých domů a pokud by vznikl nějaký problém, řešil by se individuálně.

Podle Švirákové by město mělo nabídnout tamním obyvatelům nějakou kompenzaci. Jednou z možností je, že by mohlo lidem k zatím neupřesněnému účelu dát k využití jeden z objektů v areálu, který nyní slouží sociální rehabilitaci a kde se budou stavět byty. Podle Švirákové zatím nedostali tamní obyvatelé odpovědi na všechny své otázky. „Chceme vědět, jakému člověku na městě zavolat, když se tady něco stane. Na setkání taky nebyl žádný politik, jen lidé, kteří budou řešit stavbu,“ uvedla Šviráková.

Reklama

Doporučované