Hlavní obsah

Na žlučník si počkejte dva roky, nebo jděte jinam. Chřipka decimuje stavy zdravotních sester, nemocnice zavírají

Pacientům, které jejich diagnóza neohrožuje na životě, personál nemocnice volá a termíny zákroku jim posouvá.

 

Reklama

Nedostatek zdravotnic v nemocnicích začíná způsobovat problémy už i pacientům. Například v Hradci Králové kvůli nedostatku sester a zároveň nastupujícímu období chřipkových onemocnění, které stavy sester decimuje, už musela tamní fakultní nemocnice uzavřít jednu část lůžkového oddělení chirurgie. Dochází i k prodlužování už tak dlouhých čekacích dob na některé plánované operace.

Článek

Zejména na operaci křečových žil či žlučníku si lidé v Hradci Králové počkají řadu měsíců. Redaktoři Seznam Zpráv hovořili s Hradečankou Olgou Bartůškovou, která se kvůli operaci musela vydat až do 60 kilometrů vzdáleného Vrchlabí. „Na pohotovosti mi zjistili žlučníkové kameny, které by měly jít hned ven. Pan doktor mi rovnou řekl, že ve fakultní nemocnici bych na operaci čekala dva roky, ať si raději najdu nějaké jiné zařízení, kde mě odoperují,” uvedla Bartůšková.

Kvůli uzavřené části chirurgie se operační doby nyní prodlužují i pacientům na čekacích listinách. Těm, které jejich diagnóza neohrožuje na životě, proto personál nemocnice volá a termíny zákroku jim posouvá. „Akutní pacienti však nečekají vůbec,” uklidňuje lekářský náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Michal Hudík.

Nedostatek zdravotních sester netrápí jen státní nemocnici, ale i špitály vlastněné krajem. Ty se snaží získávat nové sestry i v zahraničí, například na Ukrajině či v Polsku, a to už od středoškolaček. Trutnovská střední zdravotnická škola vzdělává mladé Polky pro jejich budoucí kariéru v českých nemocnicích.

Reklama

Doporučované