Hlavní obsah

Soukupovy finanční potíže chtějí vyřešit Číňané. Výměnou žádají jeho klenot

Foto: Profimedia.cz

Podle insiderů televize Barrandov denně prodělává milion korun.

Reklama

Možnost, jak by mohl Jaromír Soukup vyřešit své finanční problémy. Tak se jeví nabídka od prezidentova poradce Martina Nejedlého. Finance k splacení Soukupových dluhů má poskytnout čínská státní společnost CITIC, která už do Soukupových firem investovala stovky milionů. Informuje o tom server Neovlivní.cz.

Článek

Čínská státní společnost CITIC, která je v Soukupových firmách aktivní už nyní, dala podle dvou na sobě nezávislých zdrojích Soukupovi nabídku, „která se neodmítá“. Podle zprávy webu Neovlivní.cz by CITIC zaplatila dluhy, financovala pořady na TV Barrandov, ale také kompletně převzala klíčovou firmu Médea. Nabídku měl Soukup od Martina Nejedlého dostat už několikrát, naposledy v prosinci, pokaždé ji ale odmítl.

„Tentokrát poprvé řekl, že na to přistoupí. Ale s ohledem na průběh dosavadního vyjednávání bych to měl za uzavřené až ve chvíli, kdy to skutečně podepíše. To se ještě nestalo,” řekl jeden ze zdrojů Neovlivní.cz. Web připomíná, že Soukupova média mají finanční problémy už déle než rok. Podle insiderů televize Barrandov denně prodělává milion korun, dosud ale Soukupovi vydělávala společnost Médea s tržbami okolo tří miliard korun.

Právě skrze společnost Médea si největší české firmy kupují reklamu v médiích, ať už v televizích, novinách nebo časopisech. Pokud by Soukup o firmu přišel, ztratil by podstatnou část svého vlivu, píše Neovlivní.cz. „Vliv Médey totiž zdaleka nespočívá jen v jejím ekonomickém výkonu, ale zejména ve vztazích s klienty i ostatními médii… Díky velkému objemu inzerce byla (firma) schopna roky nabízet klientům nejlepší cenu… Díky tomu je Médea pro mnohé zadavatele i média důležitý partner a Jaromír Soukup muž s obrovským mediálním vlivem,“ napsal loni o společnosti časopis Forbes.

Pro Jaromíra Soukupa jde tak asi o poslední šanci ustát tlak věřitelů. Podle serveru Neovlivní.cz musí podnikatel do pátku splatit 460 milionů. Pokud na nabídku Nejedlého kývne, vyřeší tak své finanční problémy, zároveň ale přijde o klíčovou část svého podnikání. Přechod Médey do rukou nového majitele by se výrazně odrazil na mapě vlivu tuzemského mediálního trhu, hodnotí web Neovlivní.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované