Hlavní obsah

Nabídka pro Mašínovou: Statek znárodněný komunisty vrátíme, zabavená pole si kupte znovu

Spor o rodinný statek Mašínů: Živě od soudu se přihlásil reportér Jaroslav Gavenda, hostem studia je historik Vojenského historického ústavu Prokop Tomek. Přinesli jsme rovněž vyjádření Zdeny Mašínové a jejího bratra Josefa.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Státní pozemkový úřad dnes u soudu v Kolíně navrhl Zdeně Mašínové dvě možnosti, jak vyřešit spor o rodinný statek.

Článek

Dcera generála a hrdiny protifašistického odboje Josefa Mašína má naději, že po letech soudních sporů získá opět z rodinného majetku statek v Lošanech na Kolínsku. Zdena Mašínová se formou žaloby domáhá určení vlastnictví statku, který spolu s ní vlastní stát.

Místo, kde se Josef Mašín narodil, chátrá, statek je v dezolátním stavu, a to zejména právě kvůli tomu, že nepatří jednomu majiteli. Zdena Mašínová vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu.

Státní pozemkový úřad dnes u soudu Zdeně Mašínové navrhl dvě možnosti, jak majetkový spor vyřešit.

Za prvé navrhuje, že by paní Mašínová mohla získat zpět od státu symbol sporu, tedy statek a část pole. Zbytek by si musela koupit.

„My bychom navrhovali reálné rozdělení nemovitostí, které jsou zapsané na listu vlastnictví, s tím, že by jí připadl do výlučného vlastnictví rodný dům generálmajora Josefa Mašína a také část polností. A to tak, aby hodnota těchto nemovitostí odpovídala velikosti jejího spoluvlastnického podílu," řekl Seznamu exkluzivně mluvčí Státního pozemkového úřadu Hynek Jordán.

Druhá varianta je, aby si dcera generála odkoupila podíl, jenž teď státu patří.

„Druhou možností je, že si paní Mašínová odkoupí spoluvlastnický podíl 6/8, který nyní vlastní stát, prostřednictvím Státního pozemkového úřadu, a to za cenu, která bude určená soudním znalcem," dodal Jordán.

Mašínová se o vrácení celého statku soudí už roky. Poté, co se jí zastal Ústavní soud v roce 2015, řeší znovu její kauzu soud v Kolíně.

Okresní soud v Kolíně naposledy soudní líčení odročil. Soudkyně Iva Winklerová uvedla, že se soud potřebuje důkladně seznámit se stanovisky všech dědiců, případně jejich zmocněnců.

Všechny soudy žalobu Mašínové v uplynulých letech zamítly. Až v roce 2015 se jí zastal Ústavní soud. Ten rozhodl, že Okresní soud v Kolíně postupoval příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svém dramatickém útěku do Česka již nikdy nevrátili.

Reklama

Doporučované