Hlavní obsah

Nabídky v inzerátech jsou jen pro Brity a Iry. V Británii prý před brexitem roste diskriminace

Britská vláda bude řešit údajnou diskriminaci občanů EU žijících ve Spojeném královstvíVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Upozorňují na to aktivisté, ministr pro rovné příležitosti Nick Gibb slíbil, že jejich zjištění prověří.

Článek

Britská vláda se bude zabývat přibývajícími případy, kdy s blížícím se odchodem Británie z EU čelí občané zemí Unie diskriminaci při získávání zaměstnání, pronajímání bytů, koupi domů nebo dokonce i při rezervaci dovolených.

Deník The Guardian pro příklad uvedl, že v inzerátech je uvedeno, že se vztahují pouze na britské nebo irské občany.

Ministr pro rovné příležitosti Nick Gibb poslancům řekl, že už od labouristů a skupiny pro ochranu práv občanů EU the3million získal složku s příslušnou dokumentací.

Aktivisté podle listu The Guardian opakovaně narážejí na inzeráty, v nichž je uvedeno, že žadatel musí mít britský pas.

Netýká se to jen uchazečů o práci, ale také například pronájmů nemovitostí. Anebo cestovních kanceláří, které odmítají přijímat rezervace od občanů jiných členských zemí EU než Británie nebo Irska. Aktivisté tvrdí, že občanům jiných členských států některé britské cestovní kanceláře ruší už zamluvené dovolené.

Mnoho dotčených společností, většinou velkých a známých firem, se ale podle deníku The Guardian hájí tím, že inzeráty jsou staré, obsahují překlep nebo vyšly nedopatřením.

Britští poslanci schválili právní odluku od EU

Deník zmiňuje příklad dvaačtyřicetileté asistentky učitele Nataši původem z Polska, po které personální agentura požadovala důkaz, že má povolení pracovat ve Spojeném království.

„Naprosto mě to zaskočilo, myslela jsem si, že to je nějaký omyl. Reakce byla ale zmatená, prý potřebuji povolení k trvalému pobytu nebo pracovní povolení. Ani jedno ale potřeba není,“ uvedla žena. V Británii žije šest let a podle zákonů EU tam může i pracovat.

Žena dodala, že ona i její přátelé se nyní bojí změnit bydlení. Pronajímatelé si podle ní myslí, že by po brexitu v březnu 2019 nemuseli být spolehlivými nájemci.

Reklama

Související témata:

Doporučované