Hlavní obsah

Nabídli mi obchody i divadla, prohlásil Horáček a začal sbírat podpisy pro kandidaturu na Hrad

Michal Horáček začal sbírat podpisy pro prezidentskou kandidaturu.

 

Reklama

Podle průzkumu agentury Median by Horáček v prvním kole prezidentské volby získal 20 procent hlasů.

Článek

Michal Horáček zahájil sběr podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Na pražskou náplavku ho přišla podpořit manželka Michaela i známý chirurg Pavel Pafko.

Sehnat 50 tisíc podpisů Horáčkovi pomůžou tři tisíce lidí, se kterými se setkal při svých cestách po regionech. „Někteří mi poskytli své obchody, kavárny či divadla, jiní budou sbírat v okruhu své rodiny, přátel a kolegů,“ popsal Horáček.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median pro Český rozhlas by Horáčka volilo 20 procent voličů. Zeman by dostal 37 procent hlasů, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš 17 procent.

Nová brigáda: sběr podpisů za stovku na hodinu. A váš šéf možná bude prezident.

Se sběrem podpisů začínají kandidáti poměrně pozdě. Kromě Horáčka zatím podpisy sbírá jen lékař Marek Hilšer, který se proslavil tím, že se svlékl na tiskové konferenci po jednání vlády do půl těla.

Až nyní totiž začal platit nový volební zákon, který podmínky pro prezidentské kandidáty mění. Stále je potřeba sesbírat minimálně 50 tisíc podpisů, nově je k nim ale potřeba číslo občanského průkazu.

Horáček již dříve novinku kritizoval – řada lidí se podle něj bude zdráhat osobní údaj poskytnout a nezávislí kandidáti bez podpory politických stran tak budou znevýhodněni.

V nejbližších týdnech začne se sběrem podpisů i další z kandidátů, Jiří Drahoš. K dispozici má přes dvě stovky dobrovolníků, kteří vyrazí s podpisovými archy do ulic.

Současný prezident Miloš Zeman oznámil, že volební tým sestaví během dvou týdnů.

Kromě této občanské kandidatury může adepty pro prezidentské klání navrhnout skupina minimálně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O tuto parlamentní nominaci se ale zatím žádný z nich neuchází.

ČSSD a ANO chtějí svého kandidáta vybrat ve stranickém referendu, ODS zvažuje, že postaví vlastního kandidáta. Z ostatních stran lidovci asi vlastního adepta navrhovat nebudou, hnutí STAN podpořilo Drahoše.

Miloš Zeman oznámil, že nebude dělat volební kampaň. Podívejte se, jak ji „nezahájil" v Olomouckém kraji:

Reklama

Doporučované