Hlavní obsah

Nabídli mi úplatek 1,5 milionu, řekl Kremlík. Babiš mlčí, ale BIS to ví

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Reklama

aktualizováno •

Co předcházelo odvolání Vladimíra Kremlíka z ministerstva dopravy? Nejen zakázka na e-shop, ale také to, že oznámil nabídnutý úplatek.

Článek

Krátce před Štědrým dnem 2019, bylo to přesně 20. prosince, přišla na ministerstvo dopravy návštěva.

Právník Martin Janoušek z velké a renomované advokátní kanceláře Rowan Legal, který dorazil na schůzku s tehdejším ministrem Vladimírem Kremlíkem.

Janouškova kancelář zastupuje v různých záležitostech mimo jiné společnost CGI, která vyhrála zakázku na mýtného auditora, a advokátova návštěva s tím přímo souvisí. Začíná se mluvit o tom, že ministerstvo nakonec dohled nad výběrem mýtného svěří státní firmě Cendis.

Janoušek i Kremlík se dobře znají, oba jsou advokáti a tykají si. Přesto podle Vladimíra Kremlíka dospěla předvánoční schůzka do nečekaného závěru.

„Nabídl mi úplatek,“ řekl Seznam Zprávám na záznam bývalý ministr dopravy.

Tak to je dobré

Až do poloviny ledna si incident ve své kanceláři nechal Vladimír Kremlík pro sebe. 14. ledna však o tom napsal zprávu řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi.

Ten den odpoledne mu napíše SMS následujícího znění: „Bylo mi nabídnuto 1,5 milionu, když kontrola mýta zůstane mimo Cendis, na té stávající firmě.“

Koudelka reaguje okamžitě. „Tak to je dobré. Asi bychom se měli vidět,“ píše Kremlíkovi.

Den poté, 15. ledna v sedm hodin ráno, se v Kremlíkově tehdejším úřadu skutečně potkají, aby se domluvili na dalším postupu.

Kremlík dnes říká, že mu ředitel BIS slíbil, že o úplatku promluví s ministerským předsedou a také s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Ta však říká, že o události informaci nedostala. „Zdejší úřad dosud nedisponuje relevantní informací, na základě které by mohl začít vykonávat svoji působnost,“ odpověděla Seznam Zprávám na přímý dotaz Lenka Bradáčová.

Zdroj z bezpečnostní komunity pak redakci sdělil, že Babiš opravdu informován byl.

Premiér však v pondělí Seznam Zprávám napsal, že žádné informace o úplatku neměl.

Ředitel BIS nechal věc bez komentáře.

Měl jsem kocovinu

Podezření, že měl být zkorumpován člen vlády, se tak dosud oficiálně nevyšetřuje.

„Nemluvil jsem s žádnými policisty, a to po celou dobu, co jsem byl ministrem, až doteď,“ potvrdil nedávno odvolaný Vladimír Kremlík (pokud něco v případu dělá tajná služba, a ani to není jisté, nelze to stejně před soudem použít).

Těsně před tím, než byla zakázka pro CGI na dozor nad mýtem skutečně zrušena (Kremlíkovým nástupcem Karlem Havlíčkem), se však Vladimír Kremlík sešel s advokátem Janouškem znovu.

„Platí ještě ta nabídka na 1,5 milionu z prosince?“ ptá se ho Kremlík na záznamu, který Seznam Zprávy pořídily.

Právník Janoušek se na chvilku odmlčí, oba muži odsunou telefony stranou. Promluví až po chvilce: „Nemám nejmenší tušení.“

Když pak Seznam Zprávy advokáta Janouška se záznamem konfrontovaly, tvrdil, že měl kocovinu.

„Bylo mi strašně špatně a nevěděl jsem, o čem on mluví,“ řekl Seznam Zprávám advokát Janoušek.

Hájí se také tím, že sami navrhli, aby zakázku na kontrolu mýtného převzal Cendis. Žádný doklad o tom však nemá, šlo prý o ústní návrh.

Po zveřejnění článku ale Martin Janoušek poskytl obsáhlejší reakci.

Hlavní část vyjádření právníka Janouška k nabídce úplatku

Kategoricky odmítám lživé obvinění, která proti mě vznesl bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík… Zcela nevěrohodně na mě působí fakt, že údajnou nabídku úplatku nahlásil se zpožděním několika týdnů a to prostřednictvím SMS zprávy řediteli BIS a jako právník naprosto ignoroval standardní postup ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. Navíc se přitom odvolává na schůzku 23.12. v prostorách Ministerstva dopravy, kde jsem ten den prokazatelně nebyl. To, že mojí negativní reakci vydává za potvrzení své verze událostí, považuji za absurdní. Absurdní o to víc, že to byla původně naše myšlenka, aby ministerstvo svěřilo zakázku supervizora mýta resortní organizaci Cendis. Nedává proto absolutně smysl, abych následně údajně lobboval proti tomu.

Odvolán kvůli e-shopu

Pět dní poté, co Vladimír Kremlík pokus o úplatek oznámil, byl z funkce ministra dopravy odvolán.

Oficiálním důvodem byla zakázka na e-shop na dálniční známky za 400 milionů, která byla přidělena předem vybrané firmě bez soutěže.

Premiér Babiš uvedl, že byla předražená. Jak ale zjistila redakce Seznam Zpráv, v zakázce nešlo o pouhý e-shop, promítly se do ní i zájmy bezpečnostních složek.

Zveřejnili jsme, že vedle deklarované kontroly, zda mají vozy zaplacen poplatek, měl systém umět zachycovat nejen SPZ všech projíždějících vozů, ale měl dělat také v dobrém rozlišení snímky řidičů a dalších pasažérů v kabině.

Premiér Babiš to označil za lež, avšak jeho nový ministr dopravy Havlíček a také Bezpečnostní informační služba uvedli, že na dálnicích měl být systém podobný tomu, jaký funguje na letišti v Praze Ruzyni.

Tam je instalován systém, který 24 hodin denně snímá obličeje pasažérů a měl by být schopen identifikovat osoby, o které mají bezpečnostní složky zájem.

Reklama

Doporučované