Hlavní obsah

Náboženství na ústupu. K anglikánské církvi se hlásí pouhá dvě procenta mladých lidí

Foto: Shutterstock.com

Katedrála v Canterbury.

Reklama

Anglikánská církev se nachází v nejhorší krizi své historie. Ke státní církvi se podle průzkumu Národního střediska pro zkoumání společnosti přihlásili pouze dva lidé ze sta v kategorii mladých lidí nad 21 let. Největší pokles navíc zaznamenala skupina mezi 45 a 54 lety.

Článek

Od roku 2002 se počet lidí hlásících se k anglikánské církvi propadl na polovinu. Může za to především nástup ateismu. 52 procent lidí se v Británii nehlásí k žádnému náboženství, mezi lidmi do 24 let je to dokonce sedm lidí z deseti.

Anglikánská církev je v Británii zdaleka nejrozšířenější křesťanskou církví. V jejím čele stojí panovník, který je titulován jako Defensor Fidei, ochránce víry. Anglikáni mají dva arcibiskupy, kteří řídí dvě církevní provincie. Arcibiskup z Canterbury je takzvaným primasem, a je tedy nadřazený arcibiskupovi z Yorku.

Podle výročního průzkumu o chování britské společnosti se výrazně nesnižuje počet lidí, kteří by chodili alespoň jednou měsíčně do kostela. Z těch, kteří do kostela nechodí, chce být ale mnohem méně lidí než dřív spojováno s anglikánskou církví.

Celkem se ke státní církvi hlásí pouhých 14 procent lidí, což je obrovský propad oproti 31 procentům v roce 2014. Osm lidí ze sta se identifikuje s římskokatolickou církví, 10 procent s ostatními křesťanskými církvemi a 8 % britských občanů jsou hinduisté, židé, muslimové, budhisté, sikhové a příslušníci dalších náboženství.

Ve Skotsku je situace podobná. 18 procent občanů se hlásí ke skotské církvi, což je do značné míry obdoba protestantské anglikánské církve, britský panovník je ovšem pouhým řadovým členem. Z těchto 18 procent není ale ani polovina registrovanými členy církve, a ani ti nejsou vždy aktivní. Celých 56 % lidí se naopak nehlásí k žádnému náboženství.

Podle Richyho Thompsona z britské Humanistické společnosti je potřeba na tento trend reagovat. „Pokud se pouhá dvě procenta mladých lidí hlásí k anglikánské církvi, není možné, aby třetinu státních škol vedla církev. Církev už také nemůže mít všechna svá privilegia, jako je 26 biskupů sedících ve Sněmovně lordů,“ reagoval Thompson pro BBC na zveřejnění výzkumu.

V České republice je situace ještě o něco vyhraněnější. Podle průzkumu z roku 2013 se k žádnému náboženství nehlásí takřka 80 % lidí, což je po Estonsku druhé nejvyšší číslo v Evropě. Každý druhý Čech nicméně věří v „nějaký druh duchů nebo životní sílu“. To je naopak třetí nejvyšší poměr lidí hned po Švédsku a Estonsku, kde žije laponská menšina, která se částečně hlásí ke své tradiční víře založené na šamanismu, animismu a polyteismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované