Hlavní obsah

Nábytek slepený rýží jako ekologická varianta, kterou ocení i naše zdraví

Filip Krampla představuje ekologicky vyrobený nábytek.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Filip Krampla vyrábí dřevěný nábytek, jehož jednotlivé části ale pojí netradičním lepidlem – rýžovou pastou. Její původ sahá kam jinam než do japonské kultury.

Článek

Židle, kterou Filip Krampla přinesl do studia Rodinky ukázat, je vyrobena pouze z přírodních materiálů, žádnou chemii nemusíte ani v těch nejmenších detailech hledat. Jediné, co byste našli, je dřevo a rýže. Krampla se rozhodl vyrábět nábytek ekologicky, nikdo před ním však v Česku místo klasického lepidla rýžovou pastu doposud nepoužíval. „Když před sebou nemáte nikoho, kdo by vám předal znalosti a zkušenosti, tak si je člověk musí osvojit sám. Je to pak strašně těžké, protože se spousta času promrhá experimentováním a hledáním té nejlepší cesty,“ popisuje strasti netradiční truhlařiny Filip Krampla. Přesné postupy se mu však z dávné japonské kultury nepodařilo dohledat.

S rýžovou pastou proto experimentoval v rámci své bakalářské práce, kde ji porovnával s běžnými typy lepidla. „Pevnost rýžové pasty je zhruba o čtvrtinu menší než u konvenčního lepidla, je zhruba na 70 až 75 procentech zátěže. Pro mě jako pro designéra to nastavuje mantinely designu nábytku. Znamená to, že ho tak musím konstrukčně kompenzovat. Detaily spojů jsou tu proto jinak než na konvenční židli,“ ukazuje na vzorku truhlář Krampla.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované