Hlavní obsah

Náčelník Horské služby zemřel na Sněžce. V Krkonoších rozmisťují „turistické“ defibrilátory

Defibrilátory se objevují v Krkonoších a v Orlických horách.

 

Reklama

Na dvanácti místech v Krkonoších a v Orlických horách nyní rozmisťují defibrilátory, s nimiž dokážou pracovat i proškolení majitelé horských bud a hotelů a zachraňovat tak životy turistů. Impulsem k této rozsáhlé akci byla říjnová smrt náčelníka horské služby Adolfa Klepše. Srdeční příhoda jej postihla přímo na Sněžce.

Článek

Horní stanice lanovky na Sněžku, Růžová hora, ale i řada bud na hřebenech Krkonoš či Orlických hor. Tady všude budou od pondělí k dispozici nové automatizované externí defibrilátory pro laické použití. Na odlehlých místech, kam má sanitka záchranné služby s lékařem na palubě delší dojezdový čas, tak budou mít turisté s náhlou zástavou srdce větší šanci na přežití. Za pomoci defibrilátorů jim do příjezdu záchranky poskytnou první intenzivní pomoc proškolení majitelé chalup nebo obsluha lanovky.

Krajské záchranáře i politiky k této akci za 600 tisíc korun přiměla smrt náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše, který letos v říjnu zkolaboval při výstupu na Sněžku. Záchranáři nyní dokončují proškolování boudařů a lidí z dalších míst, kam defibrilátory dodají.

Reklama

Doporučované