Hlavní obsah

Načerno vybudoval byznys s rybolovem. Ale nikdo si netroufne proti němu zasáhnout

Záhady Josefa Klímy: Reportáž z Tachovska, kde nikdo nenašel vůli či chuť donutit kontroverzního podnikatele respektovat zákony.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„V zemi, kde vládne StBák, co krade dotace, jsou nějaké moje rybníky na černo k smíchu,“ říká tachovský podnikatel s kontroverzní pověstí. Jak je možné, že proti němu nikdo nezasáhne?

Článek

Liškárna u Tachova je téměř idylické místo uprostřed lesů – komplex s rybníky plnými pstruhů a úhlednými domečky pro rybáře. Romantika ale končí ve chvíli, kdy narazíte na první ceduli s lebkou se zkříženými hnáty, která vás varuje před vstupem na soukromý pozemek.

Byznys s rybolovem zaměřený na německé turisty tu před 4 lety rozjel jistý Miroslav Janeček, kontroverzní podnikatel s pestrou kriminální minulostí. Pozoruhodný na tomto areálu není jen fakt, že je postavený komplet načerno, bez stavebního povolení, ale zejména to, že se doteď jaksi nenašla síla a vůle donutit podnikatele k respektování zákonů.

Miroslav Janeček má totiž pověst muže, kterému je lepší se z dálky vyhnout. „Nenechám si nic líbit. Když proti mně někdo vztáhl ruku, tak jsem ho prostě zmlátil,“ odpovídá Miroslav Janeček na otázku, proč se ho v Tachově lidé bojí.

Příběhů spojených na Tachovsku se jménem Miroslav Janeček je skutečně hodně a občas působí jak z Divokého západu – šušká se o zapálených autech, najatých zabijácích, organizovaném zločinu. I když na první pohled budí dojem poměrně neškodného dobráka, jde ve skutečnosti o svého času vlivného a bohatého podnikatele, který byl často v hledáčku nejrůznějších policejních složek. Právě pro jeho pestrou minulost a kontakty z něj mají místní lidé dodnes obavy.

„Tady už i Urna zasahovala, kolem Janečka jsou různé kauzy, v Tachově se to ví, je tady obecná nálada, že s Janečkem je lepší si nic nezačínat,“ říká k jeho osobě bývalá místostarostka Tachova Jana Hrčková.

Oficiálně byl Miroslav Janeček odsouzen jen jednou. V roce 2006 dostal 5 let za krácení daní. Měl být hlavou dvacetičlenného gangu, který ve velkém pašoval líh. Tehdy se mu ale do vězení nechtělo a policisté ho dopadli až na základě zatykače po několika měsících skrývání.

Ovšem jsou ještě zajímavější kauzy, ve kterých měl sehrát významnou roli. O jaké kauzy šlo, proč vyšuměly do ztracena a jdou Miroslavu Janečkovi tachovští úředníci na ruku?

Podrobnosti v úvodní reportáži, jež je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: Postavil černou stavbu, radnice nic nedělá. Zmizení dětských ostatků z katedrály sv. Víta. Den v kůži cestovatele. A glosa Jiřího Přibáně.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované