Hlavní obsah

Nacionalisté plánují po evropských volbách společnou frakci

Nacionalistické strany vytvoří po evropských volbách společnou frakci.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Nacionalistické a protiimigrační strany chtějí před květnovými evropskými volbami spojit síly. Řekli to v pondělí představitelé stran, které do Milána pozval předseda italské strany Liga a vicepremiér Itálie Matteo Salvini. Sešel se se zástupci německé protestní AfD, konzervativní Strany Finů a pravicové Dánské lidové strany, uvedla agentura Reuters.

Článek

„Chceme Evropskou unii a Evropský parlament reformovat, aniž bychom je zničili,“ řekl dnes v Miláně novinářům spolupředseda AfD Jörg Meuthen. „Chceme přinést radikální změnu,“ dodal. Zástupcům médiím oznámil i jméno frakce, do které se chtěji nacionalistické strany po volbách do Evropského parlamentu spojit. Ta se bude jmenovat Evropská aliance pro lidi a národy a bude v ní nejméně 10 politických stran, které jsou nyní i v jiných uskupeních.

„Chceme se stát přední evropskou frakcí, tou nejpočetnější,“ konstatoval Salvini. Zároveň podle agentury Reuters dodal, že chtějí přijít s alternativními metodami v rozhodování o budoucnosti Evropy.

Salvini si do Milána podle agentur pozval zástupce nacionalistických stran ze dvou desítek evropských zemí. Pro zaneprázdněnost účast odřekla šéfka francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová, s níž se ale šéf Ligy setkal už v pátek.

Se Salvinim sympatizuje například i maďarský premiér Viktor Orbán, zástupci jeho strany Fidesz ale dnes v Miláně chyběli. Orbánova strana byla až do března součástí Evropské lidové strany, v březnu jí bylo pozastaveno členství kvůli údajnému porušování zásad právního státu v Maďarsku. Salvini se nicméně se zástupci strany Fidesz během posledních čtrnácti dní podle serveru Politico sešel dvakrát, v následujících týdnech plánuje i návštěvu Maďarska. Podobně nejisté je i zapojení dalšího velkého nacionalistického uskupení, polské strany Práva a spravedlnosti. I její členové v pondělí v Miláně chyběli. Strana je navíc v současnosti už členem jiné frakce s názvem Evropští konzervativci a reformisté.

Salvini ale oznámil, že ve zmiňované Evropské alianci pro lidi a národy bude francouzské Národní sdružení.

Pozvánku na zahájení kampaně Ligy dostalo i české hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Jeho předseda Tomio Okamura ani místopředseda Radim Fiala se ale akce nemohli zúčastnit, protože mají dlouhodobě naplánovaný jiný program, který nebylo možné přeložit, řekl minulý týden ČTK Okamura. Salvini by podle něj ale měl poslat zdravici na plánovaný pražský mítink SPD před evropskými volbami na konci dubna.

Do České republiky zavítá v nadcházejících týdnech podle serveru Euronews i Le Penová, která navštíví také Belgii a Slovensko.

Ideovým základem spojenectví evropských nacionalistických stran je návrat pravomocí z Bruselu jednotlivým členským státům. Celkově je tento krok spojení sil populistických stran možno vnímat podle agentury Reuters jako znak jejich sílícího sebevědomí. Poprvé od založení EU před šedesáti lety mají reálnou možnost získat dostatek křesel v Evropském parlamentu a mít tak rozhodující hlas o tom, jak se bude ubírat budoucnost Evropy. Ekonomické otázky a sociální politiku ale vnímají rozdílně.

Například německá AfD prosazuje svobodu trhu, zatímco francouzské Národní sdružení je pro protekcionismus. Italská Liga a polský PiS se odvolávají na křesťanské základy. Národní sdružení prosazuje oddělení církve a státu po francouzském vzoru.

Reklama

Doporučované